Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мемориална плоча в памет на летеца полковник Велико Пенчев беше открита във Ветово
Автор: Екип Ruse24.bg 14:39 / 18.10.2024Коментари (0)238
©
С военен ритуал и армейски почести днес във Ветово бе открита мемориална плоча в памет на летеца инструктор полковник Велико Пенчев, който е родом от Ветово и тази година трябваше да навърши 90 години. Подготовката за честването на покойния летец започна още в началото на годината, като с инициативата се ангажира лично кметът на Ветово д-р Мехмед Мехмед.

Сред гостите на събитието беше и заместник областният управител на Русе Георги Георгиев, който каза, че определено този знак ще напомня на бъдещите поколения за изключителния професионалист и човек Велико Пенчев, който е оставил траен отпечатък в нашата история и сърцата на поколения български офицери. "Може би сред най-ярките спомени за него ще остане способността му да поема отговорност за другите. Това качество е особено важно и днес, когато ежедневието ни е белязано от различни изпитания“, допълни Георгиев и посочи, че днешната инициатива не е просто свързана със запазване паметта на полковник Пенчев, а преди всичко е пазител на ценности, идеали и уроци, които ни помагат да разберем кои сме, откъде идваме и накъде вървим. "Да помним и почитаме миналото означава да признаем, че успехите и свободите, които днес приемаме за даденост, са плод на усилията на редица доблестни хора преди нас“, сподели още заместник областният управител.

От своя страна д-р Мехмед заяви, че полковник Пенчев е останал в паметта на поколения военнослужещи като доблестен офицер и достоен човек. "Тази мемориална плоча е символ на почитта към неговия смел и непреклонен дух, жертвоготовност и любов към небето. Велико Пенчев не е просто име, а и пример за човек, посветил живота си за напредъка и престижа на българската авиация. Убеден съм, че всеки, който имаше привилегията да го познава, може с гордост да заяви, че е имал възможността да прекара поне малко време с него и да си поговори за живота и ценностите, които всъщност продължават и днес да ни крепят като общество. Именно нравствената сила и родолюбието на този голям българин ни задължават днес не просто да си спомняме за него, а да имаме куража да се държим като него, постоянно и навсякъде. Вярвам, че това е и най-сигурният начин да запазим жива паметта на този действителен родолюбец, който не пестеше усилия в името на по-доброто утре. Неговата безрезервна отдаденост ще остане в сърцата на

поколенията, които идват след нас. Днес не само откриваме тази паметна плоча, но и засвидетелстваме нашето уважение към всички, които с риск за живота си са издигали българското знаме в небето. Полковник Пенчев олицетворява храбростта, вдъхновението и силата на волята, с които хората като него са летели, водени от мечтите и вярата в бъдещето. Нека този паметник е вдъхновение за всички нас“, заяви кметът на Ветово.

"Независимо от все по-често срещаните вражди; интригите и сплетните, които сякаш станаха неразделна част от ежедневието ни, ние трябва да продължим да отстояваме гражданските си позиции с мъдрост и отговорност. Така ще имаме смелостта да погледнем гордо напред, знаейки, че ние сме тези, които всъщност са отговорни за бъдещето си. Въпрос на нагласа и чест е, на морал и непреклонен дух! Нека откриването на този символ не се изразява само в едноминутното мълчание, свеждането на глава и полагането на цветя. Нека просто бъдем отговорни към случващото се сега, защото то е единствено и само въпрос на нашите дела! Нека тази паметен знак ни напомня за мъжеството и безкористността на българския офицер, за това какви трябва да бъдем в постъпките си! Сигурен съм, че ние ветовчани ще продължим да следваме този пример! Поклон пред паметта на полковник Велико Пенчев! Поклон пред изживения живот, изпълнен със смисъл в името на другите“, допълни д-р Мехмед. За родолюбивата инициатива кметът на Ветово получи и поздравителен адрес от името на президента Румен Радев, като на събитието присъстваше неговият съветник по сигурност и отбрана Илия Милушев.

"Полковник Пенчев посвети живота си на българската военна авиация и обучението на младите пилоти за ВВС! Той беше човек с голяма сърце, лесно стопяваше дистанцията с младите обучаеми, бащински ги наставляваше и с личния си пример ги зареждаше с несломим български авиационен дух. Той обичаше своите курсанти и беше пословичен с това, че знаеше на всеки трите имена, датата на раждане и къде е роден. Той е дал криле на стотици пилоти и ще бъде запомнен с неговия принос за военното авиационно образование и ВВС. Той завинаги ще остане пример за отговорен и достоен български офицер, служил всеотдайно на родината“, се казва в написаното от президента.

"Полковник Велико Пенчев е един от най-уважаваните летци-инструктори в родната авиация. Той е носител на почетен знак на президента за приноса му в бойната авиация и завинаги ще остане в историята и паметта на поколенията“, каза пък председателят на клуб "Военноинвалиди“ в Русе д-р

Надежда Цветкова. Тя също благодари на кмета на Ветово за положените усилия за съхраняване и популяризиране на военно-патриотичната история и опазване на българската идентичност. От своя страна синът на полковник Пенчев Лъчезар Пенчев изказа благодарност на всички, помогнали това дело да се осъществи.

Кратка биографична справка за живота и делото на полковник Пенчев изказа и проф. полк. Мануш Христов, който е преподавател във Висшето военновъздушното училище "Георги Бенковски“ Той посочи, че неговото дело е светъл пример за всички български мъже, свързали пътя си с българската бойна авиация.

Церемонията започна с приемане на почетен караул от началника на Висшето военновъздушното училище "Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиан Радойски. По традиция накрая бяха положени венци и цветя пред плочата на летеца, намираща се в основата на бетонен постанамент, крепящ самолет МиГ – 15 с борден номер 174, поставен на това място през далечната 1985 година именно по инициатива на полковник Велико Пенчев. Това е и единственият запазен, като паметник самолет МиГ-15 в България. Ритуалното снемане на покривалото на паметната плоча бе извършено от кмета на Ветово д-р Мехмед Мехмед и началника на Висшето военновъздушното училище "Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиан Радойски. Паметната плоча бе осветена от викария на Русенския митрополит Негово Преосвещенство Макарий. В събитието участва и 13-и младежки гвардейски отряд от Русе.

Велико Пенчев беше един от най-уважаваните летци-инструктори в българската военна авиация. Той си отиде на 17 септември 2021 г., като до последно се вълнуваше от проблемите и събитията в родните ВВС.

Сред гостите на церемонията бяха редица представители на държавната и местната власт. На събитието присъстваха кметът на Община Русе Пенчо Милков, началникът на гарнизона и Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, началникът на Военно окръжие – I степен полковник Васил Петров, началникът на Военно формирование 42 520 майор Васил Йорданов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Почина Лиъм Пейн
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Княгиня Калина катастрофира пияна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: