Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мост Силистра-Кълъраш с шанс да залегне в Дунавската стратегия
Автор: Екип Ruse24.bg 16:44 / 01.04.2010Коментари (0)310
©
Изграждането на мост между Силистра и Кълъраш доби по-ясни очертания и има шанс да залегне като проект в стратегията на Европейския съюз за макрорегиона на Дунав. Това стана ясно днес на публичното обсъждане „Бъдеще за регионите по Дунав", организирано от евродепутата Филиз Хюсменова в Силистра с подкрепата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

Искам чрез обсъждането да се популяризира Дунавската стратегия сред жителите на Силистра и областта и да се предизвика мнението на хората за проектите, които трябва да се осъществят в рамките на европейската стратегия за Дунавския макрорегион, заяви Филиз Хюсменова.

Участниците в дискусията - представители на местната власт от Силистренска област и общините Кълъраш, Слобозия и Остров от Румъния, потвърдиха твърдото си желание да работят съвместно по трансграничен проект за осъществяването на този инфраструктурен замисъл.

Съветникът на националния координатор по Дунавската стратегия - Белин Моллов посочи стратегическото значение на връзката между двата града, която надхвърля интереса само на двете крайдунавски общини, а се вписва в концепцията „Дунав - Черно море". Според него този проект, както и други значими идеи от Дунавската стратегия имат шанс да бъдат изпълнени, ако получат подкрепата на всички страни от ЕС, заинтересувани от развитието на макрорегона.

Представителят на Европейската комисия Натали Ферскелде от Главна дирекция „Регионална политика" заинтригува препълнената зала с позицията, че поне до 2013 г. действат трите „Не"-та на ЕС - да няма ново финансиране, ново законодателство и нови институции. „Това послание изглежда негативно, но всъщност то е изцяло позитивно, защото стимулира един различен тип мислене и подход към решаване на проблемите", заяви Ферскелде. Според нея става дума за по-доброто усвояване на европейски средства и за по-ефективното управление на европейските политики. Въпросът не е в липсата на финансиране от ЕС, а в неумението то да бъде използвано за подобряване на живота на хората. В това отношение България и Румъния изостават сериозно и това може да се обясни с най-малкия им „стаж" в Евросъюза и без промяна не биха могли да продължат напред. „Всъщност тези три „Не" са едно голямо „Да" за Дунавската стратегия, стига да се променят нагласите", каза представителката на ЕК пред медиите.

В дискусията взеха участие още кметът на община Силистра инж. Иво Андонов, народният представител от региона Стефан Господинов, Стоимен Велев от МВнР, началник на отдел в дирекция „Европейски съюз", както и представители на местната власт, бизнеса, неправителствените организации, граждани на Силистра и областта, кмето
©
ве и зам.-кметове на населени места от поречието на Дунав и на общините Кълъраш, Слобозия и Остров от Румъния.

„Мога да предложа програмата, по която работим - „Река за утре", чиято основната идея е хората да се събират, за да творят изкуство". Тази идея на композитора Маргарита Друмева, изказана в дискусията, включва обединяване на усилията на музиканти, артисти, художници и фотографи, за да се създадат опори за културното сътрудничество и културния туризъм от Видин до Силистра и от Калафат до Кълъраш, от двете страни на реката. „Как да се придвижат нашите идеи, за да се осъществят", попита Друмева. Тя срещна подкрепа не само от общинарите, но и от представителя на държавата Белин Моллов. Според него такъв проект е също толкова важен, колкото и стратегическите проекти за мост или хидровъзел, защото така ще бъде осигурен балансът за осигуряване на устойчиво развитие.
Организаторът на публичното обсъждане Филиз Хюсменова увери участниците, че ще обобщи и анализира събраните в дискусията и анкетата предложения и идеи и ще ги предаде на националния координатор и в европейските институции. „Всички заедно днес свършихме добра работа. Знам, че Силистра е твърде далеч от Брюксел, но ние работим по общи проблеми, имаме еднакви цели - доказа го и активността в публичното обсъждане", каза в заключение евродепутат Хюсменова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: