Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Областният управител върна за преразглеждане две решения на Общински съвет - Две могили
Автор: Екип Ruse24.bg 12:55 / 18.05.2011Коментари (0)422
Със заповеди от 10.05.2011 г. на Областния управител на Област Русе са върнати за ново обсъждане Решение №938 и Решение №949 на Общински съвет - Две могили по Протокол №60 от 29.04.2011 г.

С Решение № 938 на Общински съвет - Две могили се дава съгласие за отдаване под наем за пет години на помещение в сграда с адрес гр. Русе, ул. "Константин Величков" №3.

Имотът, който се отдава под наем се твърди, че е частна общинска собственост. Приложен е нотариален акт от 2002 г., с който Училищно настоятелство при СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Две могили, респективно от Община Две могили купуват имота. Сделката е осъществена въз основа на Решение №344/04.04.2002 г. на Общински съвет Две могили, с което се разрешава ръководството на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Две могили и Училищното настоятелство към него да закупят недвижим имот в гр. Русе със средства от компенсационните бонове в полза на училището. В т. 3 от цитирания нотариален акт страните са уговорили, че имотът ще се отдава под наем от училището като наемната сума ще се превежда в полза на училището и ще се изразходва за материално стимулиране на учениците и на учителите, както и за усъвършенстване на материално-техническата база.
За същия имот през 2003 г. е съставен Акт за частна общинска собственост, който не е вписан в Службата по вписвания. Всеки акт за общинска собственост подлежи на вписване с цел оповестяване пред третите лица. В графата "Предоставени права върху имота" на този акт за общинска собственост е отразено "Община Две могили - СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Две могили". Актът за общинска собственост е официален документ, съставен от длъжностно лице по ред и форма, определени в закона, но същият няма правопораждащо действие. Като част от основанието за издаване на този акт за собственост е отразен нотариалния акт за продажба.
От изброените документи не може да се направи категоричен извод кой е собственика на имота, както и на кого е предоставено управлението на същия. Собственикът, евентуално ползвателят в рамките на действията по управление би могъл да отдава имота под наем. От приложените към Протокол №60 документи, предложението на Кмета на Община Две могили, както и от изказвания на заседание на Общински съвет Две могили не е става ясно какво е становището на директора на училището, не се коментира за какво ще се разходват средствата от наемния договор.
Относимите факти не са установени безспорно, следователно колективният орган е приел решение при липса на фактически, а оттам и на правни основания. Решение №938 е немотивирано, което е основание за неговата незаконосъобразност.


С Решение №949 Общински съвет Две могили дава съгласие за продажба на общински имот в землището на с. Кацелово с начин на трайно ползване "пасище, мера". Предлаганият за продажба имот е актуван с акт за частна общинска собственост. По силата на чл. 25, ал. 1 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), пасищата и мерите са публична общинска собственост и могат да се обявяват за частна общинска собственост при промяна на предназначението на мерите и пасищата по реда на Закона за общинската собственост в определените от чл. 25, ал. 3 от ЗСПЗЗ случаи - за обекти на техническата инфраструктура, за инвестиции клас А или клас Б, за създаване на нови или разширяване строителните граници на населени места и др. Решение №949 не е обосновано с нито една от посочените възможности. След промяна предназначението върху мерите и пасищата могат да се учредяват ограничени вещни права и сервитути. Продажбата не е предвидена като възможност, поради която да се промени предназначението. За имотите публична общинска собственост е наложена забрана за разпореждане. Съгласно чл. 7, ал. 2 от ЗОС имотите и вещите - публична общинска собственост, не могат да се отчуждават и да се прехвърлят в собственост на трети лица. Имоти - публична общинска собственост, могат да се обременяват с ограничени вещни права само в случаите, определени със закон. Продажбата е отчуждителен способ за прехвърляне на имот и при изричната забрана на закона, Решение №949 е назаконосъобразно.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: