Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Огнеборци провериха пожарната обезопасеност на детските заведения в областта
Автор: Екип Ruse24.bg 16:36 / 11.03.2011Коментари (0)329
© Ruse24.bg
Масови проверки на пожарната обезопасеност на детските заведения в Силистренска област извършиха специалисти от Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" през последните две седмици. Посетени са общо 73 социални заведения, детски ясли и градини, където е проконтролирана пожарната безопасност на отоплителните и нагревателни уреди, условията за безопасна евакуация и успешно пожарогасене. Въпреки че пропуски не са констатирани, с персонала на обектите са проведени инструктажи като превантивна мярка за недопускане на пожари.

Активният контрол на пожарникарите е вследствие на зачестилите пожари в страната, причинени от неправилно използване на отоплителни и нагревателни уреди, при някои от които загинаха деца, оставени без надзор. Въпреки осъществяваната превантивна и разяснителна работа, продължава подценяването на опасностите от работата с отоплителни уреди и открит огън, смятат специалистите.
От 1 октомври 2010 г. до днес в Силистренска област са възникнали общо 44 пожара, пряко свързани с отоплителния сезон. 27 от тях са запалвания на комини, при които не са допуснати материални загуби. С щети са 7 произшествия, причинени от строителни неизправности по коминните тела, и други 10, възникнали вследствие на небрежно ползване на отоплителни и нагревателни уреди. Унищожени са повече от 1300 кв.м покривни конструкции, покъщнина, мебели, черна и бяла техника, опушени са 520 кв. м стени и тавани.
За да се избегнат излишни рискове, от Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението"- Силистра отново напомнят някои основните правила:

Използвайте само стандартни и напълно изправни отоплителни уреди и ги разполагайте далеч от горими конструкции и материали. Под печките на твърдо гориво задължително поставяйте негорими подложки.

Газовите уреди монтирайте в съответствие с изискванията на завода-производител. Следете за изправността, здравината и херметичността на тръбопроводите между газовата бутилка и газовия уред. При съмнение за изтичане на газ, преустановете работата на електрическите и нагревателни уреди и проветрявайте помещението до отстраняване на теча.
Проверете изправността на електроинсталацията в дома ви не я претоварвайте. Ако сечението на проводниците не отговаря на мощността на включените електроуреди, съществува голяма опасност от запалване на захранващата инсталация. Не подсилвайте електрическите предпазители, тъй като това нарушава защитната им функция и води до запалване на инсталацията.

Използвайте само стандартни и здрави димоотводните тръби. Включването им в комините вертикално през подовите конструкции е недопустимо. Не се разрешава и преминаването им през прозорци.

Проверете състоянието на коминните тела - наличието на пукнатини и отвори по тях е сред най-честите предпоставки за пожар. Недопустимо е почистването на нагари и сажди в комините чрез запалване. То трябва да се извършва само по механичен начин чрез използване на подходящи инструменти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Пожари 2024
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: