Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Oлимпийският шампион по борба Хасан Исаев посети Две могили 
Автор: Неда Узунколева 13:03 / 12.05.2024Коментари (0)1173
©
"Вие записахте името си в златните страници на спортната ни история. Донесохте ни радост и ни показахте, че с трудолюбие, упоритост и воля няма непостижими цели. Вие успяхте да сбъднете мечтите на поколения българи“, каза областният управител на Русе Драгомир Драганов при срещата си с олимпийския шампион по борба от Монреал през 1976 г. Хасан Исаев. Днес Хасан Исаев посети Две могили, където разговаря с хората от града за значението на спорта не само за физическото здраве, но и за ценностите, в които той възпитава.

По-късно малкият професор по голямата борба, както често Хасан Исаев е бивал наричан от безспорния авторитет в този спорт проф. Райко Петров, ще посети провеждащото се в града състезание по народни борби. Драганов каза още, че Хасан Исаев е пример за упоритост и воля. "Вашите качества – толерантността, спортсменството и честната игра, продължават да вдъхновяват още много млади хора, които са тръгнали по Вашия път. Не жалете сили, възпитавайте и учете новите олимпийски надежди на страната ни. Те имат нужда от достойни мъже като Вас. Примерът, който давате на младите ни състезатели, е безценен“, посочи още Драганов в разговора си с Хасан Исаев.

Припомняме, че сред приоритетите в управленската програма на областния управител Драгомир Драганов е и развитието на спорта. Областната администрация ще подкрепя и съдейства за реализирането на разнообразни инициативи, насочени към привличането на повече младежи както към любителския, така и към професионалния спорт.

Хасан Исаев е роден на 9 ноември 1952 г. в кубратското село Бисерци. Започва да тренира борба на 10 години при треньора Байрам Велиев. После го поема Муса Алиев, за да се усъвършенства при заслужилия треньор Юмер Фикриев в Спортното училище в Разград. През 1973 г. е втори на Световното в Техеран. През 1974 г. става световен шампион в Истанбул, а през 1975 г. – в Минск. Има европейски титли от първенствата – в Лозана през 1973 и в Лудвигсхафен – през 1975. През 1973 година е носител на Златния пояс "Дан Колов“. Звездният миг на Исаев идва на Олимпийските игри в Монреал през 1976-а, когато стъпва на най-високото стъпало на почетната стълбичка в категория до 48 килограма в свободния стил. Надпреварата в Канада е

особено драматична, а на всичко отгоре именитият ни състезател стига до отличието с подут лакът и след обезболяващи инжекции. В средата на 70-те години Исаев налага хегемония при най-леките борци с ювелирен стил и непримирим дух за победа. В категория, в която конкуренцията по традиция е убийствена най-вече заради постоянната азиатска заплаха, неговото майсторство предизвиква суперлативи от всички страни. В годините на тепиха малкият голям шампион успя да превърне името Хасан Исаев в световна марка за класа в свободната борба. Слави се като изключително дисциплиниран и спазва строг режим, но постепенно зачестилите травми го отказват от активната състезателна дейност. Така, след като целува тепиха за последно през 1979-а, той става треньор в "Лудогорец“ и неговите състезатели печелят във времето над 70 медала, предимно при юношите и кадетите. Обявен е за почетен гражданин на Разград. Днес в негова чест в родното му село Бисерци всяка година се организира турнир за млади таланти, в който най-добрият състезател се награждава със "Златен пояс“ на негово име.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: