Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Откриха реставрирания мост на Колю Фичето край Бяла и уникален експоцентър към него
Автор: Петър Дучев 08:40 / 24.08.2024Коментари (0)1085
©
С шествие, концерт-спектакъл и 3D мапинг шоу късно снощи бяха открити реставрираният мост на Колю Фичето край град Бяла и новопостроеният към него Експоцентър "Уста Колю Фичето“. Сред гостите на събитието беше и областният управител на Русе Драгомир Драганов, който определи церемонията като впечатляваща. "Много труд е вложен както в подготовката на събитието, така и в строително-ремонтните дейности. Адмирации за направеното, убеден съм, че чрез този проект Бяла ще стане едно още по-притегателно място за туристи не само от страната, но и от чужбина“, коментира областният управител. Припомняме, че по-рано през деня той подари на кмета Димитър Славов картина с образа на Уста Колю Фичето. Портретът, който е дело на председателя на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев, също родом от Бяла, ще остане в Експоцентъра. Картината е с размери 1 м. x 1.2 м. и тя изобразява момента на представяне на макета на моста от майстора.

Тържественият концерт-спектакъл под надслов "Беленският мост на Колю Фичето свързва времена и хора“ с режисьор и сценарист Борис Радев започна с химните на Република България и на Европейския съюз. Емблематични възрожденски песни, църковни песнопения и арии от исторически оперни заглавия бяха пресъздадени от оркестъра, хора и солисти на Русенската опера под диригентската палка на Димитър Косев. В програмата участва и танцов ансамбъл "Вакали“. В шествие по реставрирания мост се включиха близо 300 гайдари, танцьори, спортисти и самодейци. Водещ на събитието беше Аделина Радева. Спектакълът завърши с 3D мапинг проекция върху моста на Колю Фичето.

Началото на консервацията и реставрацията на моста бе поставено миналата година. Дейностите се извършиха по европроект на обща стойност 9,5 млн. лева, финансиран по оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020 година. По проекта е изграден и двуетажен експоцентър с модерен архитектурен дизайн. В него има ресторант, музей,  разказващ за живота на Кольо Фичето и за Беленския край, обслужващи помещения, зала за прожекции, интерактивно преживяване "Машина на времето“, с която посетителите могат да се върнат години назад, за да проследят началото на строежа на моста, магазин за сувенири. Има и атрактивно 3D-мапинг шоу.

"За 9 години като кмет имах много важни моменти. Откривал съм спортна зала, басейни, много улици, детски площадки, дори след 100 години първият храм в нашия регион, но това за мен е много специален момент – емблемата на Бяла, това е с което сме известни. Ние сме известни с моста на Бяла, за някои от нас той е част от нас и затова се вълнувам. Още като млад кмет имаше медийна кампания да спасим моста и ние бяхме обезпокоени. За цяла година събрахме 7000 лева – благодаря на всички, но те бяха крайно недостатъчни“, с тези думи кметът на Бяла Димитър Славов започна обръщението си към присъстващите. Той посочи, че единствената възможност за спасяването на моста е било осигуряването на европейско финансиране по програма "Региони в растеж“. "Беше въпрос на време мостът да рухне. Чрез този проект успяхме да имаме шанс да мечтаем да станем туристически център. Всичко, което ни е завеща майстор Уста Колю Фичето, в съхранено. Възстановихме онова, с което нашият мост е шашвал всички“, сподели още кметът Славов. Той отчете, че ремонтните дейности са върнали блясъка на съоръжението, което носи много история.

"През последните години наблюдаваме, че туризмът в Русенска област се развива доста добре. Полагат се усилия за развитието основно на културно-историческия туризъм, което предполага в следващите години тук да се насити от много туристи, любители на историята и културата. Днес в този ден можем да кажем, че са поставени основите на нещо много голямо, защото такова голямо събитие не е имало скоро в област Русе и скоро не е строено нещо в такива мащаби. Самият мост също е изключителна забележителност“, каза заместник-министърът на туризма Павлин Петров. Той посочи още, че за посетителите е осигурена пълна туристическа услуга и това е благодарение на съвместните усилия на местна управа, държавата и бизнес. Петров гарантира, че в лицето на Министерството на туризма регионът ще има постоянно партньор.

Съоръжението е изградено през 1865 – 1867 г. по нареждане на валията на Дунавския вилает Мидхат паша. Мостът при Бяла е една от най-забележителните творби на Колю Фичето и истински шедьовър на възрожденската българска архитектура. Той е направен от издялан камък от местен варовик и варов хоросан. Построен е с помощта на ковачи от Габрово, каменари и дърводелци от Трявна и Дряново, и доброволци от Бяла. Мостът е дълъг 276 м и е широк 9 м. Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя. Има 14 свода с отвор 12 м. Майсторът подхожда с изключително новаторство за времето си, като украсява носещите стълбове и сводовете със символни скулптури и релефни изображения на животни.

През 2000 г. съоръжението е обявено за архитектурно-художествен паметник на културата с национално значение. Преминаването на автомобили е забранено, ползва се само от пешеходци.

Днес певицата Дара ще изнесе концерт от 20:30 часа в града, а през деня в Експоцентъра ще има среща с легендата на българския футбол Христо Стоичков, който също беше сред гостите на вчерашното грандиозно откриване. На събитието присъстваха още народните представители Георги Кръстев и Ализан Яхова, Пламен Нунев, заместник-кметът по образование и култура на Община Русе Енчо Енчев, председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, началникът на РУО – Русе д-р Росица Георгиева, кметът на община Две могили Божидар Борисов, кметът на община Разград Добрин Добрев, директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Пламен Първанов, както и още други десетки представители на местната и държавната власт.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: