Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Празникът Свети Дух събра на курбан жителите на Белцов
Автор: Екип Ruse24.bg 12:14 / 25.06.2024Коментари (0)1259
©
В късните следобедни часове, когато лъчите на слънцето започват да галят нажежената земя, повечето от жителите на село Белцов се отправиха към параклиса.

За бецовчани това е свещено място, което се намира на няколкостотин метра извън населеното място. И тази година почти всички жители на населеното място спазиха традицията за двадесети пореден път. Миряните запалиха по свещичка за здраве и осветиха курбана. По този начин жителите на селото почетоха светлия християнски празник Свети Дух, който тачат от дълбока древност.

Идеята за отбелязване на празника принадлежи на Петкана Маркова. През 2005 г. Блажин Миланов – един от главните инициатори и организатори, построява параклиса. Сега неговите наследници – семейството на Димитринка и Илия Блажинови, продължават да са един от основните спомоществователи за курбана. Преданието разказва, че в основата на параклиса е вграден оброчен камък. Той е бил донесен като реликва от старото селище, което било опожарено до основи. На плоча е записана историята и волята на дарителя.

За трета поредна година сред дарителите е и семейство от Германия. Вероника, Кристиян и Кристиана Негуш дариха икона и финансови средства, с които да се поддържа параклиса.

Кметът на селото Боряна Георгиева сподели, че запазените през годините обичаи и традиции са крепители на българския дух. Тя не скри, че в почитането на празника се включва почти цялото население на Белцов. За да сподели празника сред местните жители бе и председателят на Общинския съвет в Ценово Георги Георгиев.

Отец Георги извърши водосвет и освети приготвения курбан. "Да бъдем истински хора. Да бъдем сплотени и единни. Да пазим традициите в родното село Белцов и да ги предадем на децата и внуците. В това е нашето спасение“, това са част от посланията, които отправи към насъбралите се свещеникът.

Независимо от жегата за поредна година Мария Кръстева и Снежанка Йорданова приготвиха курбана. Вкусната храна беше раздадена докрай на миряните, дошли да почета празника Свети Дух.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: