Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Преброиха водоплаващите птици по Дунав
Автор: Екип Ruse24.bg 11:41 / 18.01.2011Коментари (0)366
От 14 до 16 януари 2011 в цяла Европа едновременно се проведе среднозимното преброяване на водоплаващите птици. Над 200 служители и доброволци на БДЗП и участващите партньори, организирани в 40 екипа обиколиха всички значими влажни зони в страната и проследиха броя, вида и разпространението на зимуващите у нас водолюбиви птици. Теренната работа стартира на 14 януари 2011 г., петък, в 6.00 ч. сутринта.

Екипът на трансграничния проект между България и Румъния "Заедно за Дунав" организира преброяването по Дунав от Видин до Батин - над 300 километра. Осем екипа, включващи 20 орнитолози - професионалисти и любители-доброволци от БДЗП, Дирекция на природен парк Персина, WWF България, РИОСВ Плевен, РИОСВ Търново и РИОСВ Монтана преброиха водоплаващите птици по поречието на Дунав, прилежащите вътрешни водоеми и долните течения и устията на реките Огоста, Искър, Янтра и Осъм.

"Най-вълнуващото наблюдение направихме на остров Персин в защитената зона "Беленски блата" - 14 млади морски орли, които се хранеха, почиваха и играеха край влажната зона" - сподели отговорникът по мониторинга на проекта Свилен Чешмеджиев - "Това е най-голямото струпване на този световнозастрашен вид, регистрирано до момента в страната."
Екипът на БДЗП Свищов взе пряко участие в броенето по река Дунав от Никопол до Батин, остров Персина, Свищовско-Беленската низина и долното течение на река Янтра. Отчитането на птиците в участъка Никопол-Батин се проведе с лодка, предоставена от Дирекция на природен парк Персина. Бяха изминати над 140 км по реката. Най-интересните наблюдения в този участък бяха ято от 50 къдроглави пеликани и над 3000 големи белочели гъски.
В района на долното течение на река Янтра бяха регистрирани около 60 малки корморана - друг световно застрашен вид, който зимува редовно в тази част на страната.

Най-многобройни видове бяха зеленоглавите патици - около 8000, зимните бърнета - близо 1000 и големите корморани - около 900.

Сравнително високите температури бяха причина за отсъствието на някои традиционни зимни гости като поен лебед, малък и голям нирец, черногуш гмуркач и др.
Успоредно с българските екипи партньорите ни от Румънското Орнитологично Дружество (SOR/ BirdLife Румъния) проведоха преброяване от другата страна на реката, за да се получи пълна и изчерпателна картина за състоянието на орнитологично важните места в поречието на Дунав.
Тази зима преброяването беше съчетано и с образователни дейности, като в него се включиха и ученици и учители от основното училище в село Вардим.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Земетресения в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: