Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пречиствателната станция на Исперих е вече в нормалнен режим на работа
Автор: Екип Ruse24.bg 17:53 / 15.10.2024Коментари (0)726
©
Градската пречиствателна станция за отпадъчни води (ГПСОВ) на Исперих е в добро техническо състояние, а биостъпалото в нормален експлоатационен режим. Това установиха  при контролна проверка експертите на РИОСВ - Русе. Изпълнени са предписанията, дадени при предишни проверки за привеждане на станцията в нормален режим на работа с оглед ефективно пречистване на градските отпадъчни води, преди заустването им във водоприемник – местното сухо дере.

Констататираното добро състояние е факт благодарение на дългогодишните усилия на екоинспекцията – строг контрол, прилагане на административно-наказателни мерки назад във времето, както и търсене на активен диалог и решения с всички заинтересовани институции и лица.

Пречиствателната станция на Исперих е въведена в експлоатация през 2016 г., след извършена реконструкция, разширение и модернизация със средства, отпуснати от Оперативна програма "Околна среда 2007-1013“. Станцията се състои от механично и биологично стъпало, както и утайково стопанство. Стопанисва се и се експлоатира от Община Исперих, която не е ВиК оператор по смисъла на Закона за водите и не може да изпълнява функцията на такъв – по планиране и организиране на дейности, свързани с непрекъснат контрол на ПСОВ и мониторинг на отпадъчните води, осигуряване на финансиране за поддръжката й и др.

Към настоящия момент на територията на Област Разград са обособени две ВиК асоциации - "Водонабдяване Дунав“ ООД - Разград, и "Водоснабдяване и канализация“ ООД - Исперих. Пречиствателната станция на Исперих все още не е предадена на ВиК оператор за стопанисване и експлоатация съгласно изискванията на Закона за водите. Това ще предпоставя бъдещи проблеми с финансирането на поддръжката й.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: