Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Силистренка защитава пред съда правото си да бъде майка
Автор: Екип Ruse24.bg 16:06 / 09.02.2011Коментари (0)638
44-годишната Павлина Панайотова от силистренското село Казимир се изправи днес пред Районния съд в Силистра, за да защити правото си на майка. От три месеца нейната трета дъщеря е настанено в Дом за медико-социални грижи за деца в града.

Бебето Соня е оставено доброволно, но временно, под лекарско наблюдение още след раждането й през ноември. Тогава лекарите от Дуловската болница и консултант кардиолог от Варна установяват малформация на сърцето на новороденото. Междувременно става ясно, че по-големите сестри -Божана и Мария - са се разболели. Лекарите препоръчват на майката да остави бебето в дома, докато каките оздравеят.

Днес Силистренският районен съд изслуша представителите на Дирекция "Социално подпомагане" и майката, за да реши дали бебето ще остане в социален дом до тригодишна възраст. По време на двучасовото заседание бяха представени доклади и разпитани социални работници. Според тях в къщата на Павлина Панайотова няма подходящи условия за отглеждане на дете със здравословен проблем, самата тя била с нисък родителски статус и не разполагала с доходи. Социалните работници заявиха, че работят с Павлина от юли миналата година, когато са получили сигнал от колегите си в район "Сердика" - София. Там Павлина живяла в звено "Майка и бебе" с двете си деца. Ходела и на работа в търговска верига. Сигналът бил силистренските социални служби да продължат да работят и да помагат на майката. Павлина Панайотова, която е магистър по история от Шуменския университет, оспори твърденията за лоши битови условия и неглежирани деца и категорично заяви пред съдията, че няма да остави детето си в социален дом за отглеждане.

Очаква се до месец съдът да се произнесе с решение.

След края на заседанието Павлина Панайотова сподели: "Зле се чувствам. Това не са домати и пипер - деца са. Нормално е да ми е мъчно, само ми се каза че съм с нисък родителски капацитет. На никоя майка не го пожелавам. Ходех 13 пъти в дома, отказаха да ми дадат информация. Първо излязоха здравословни проблеми, после битови, после съм била лоша майка. Сега се върнаха на стария рефрен - здравословните проблеми. Само пет пъти ми дадоха да гушна бебето".

Ето как коментира случая Петрана Ненчева - адвокат на Павлина Панайотова:

"Може да се мисли за психически тормоз. Никаква консултация и психологическа помощ не са й оказани. Мисля, че целта е да бъде принудена да остави детето за осиновяване. Противно на държавната политика, която е насочена към намаляване на децата в тези домове и закриването им, имам притеснения, че това ще доведе до съкращения на персонала - затова е тази "грижа" - твърде пресилена и влизаща в противоречие с основни човешки права".

Ако съдът постанови оставяне на детето в Дом, решението ще бъде обжалвано, са категорични и майката, и адвокатът.

Източник: Дарик







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: