Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стартира национална кампания "Коланите спасяват живот!"
Автор: Екип Ruse24.bg 13:12 / 08.03.2011Коментари (0)225
©
Масови проверки за използване на предпазни колани от пътниците и на задните седалки започват от днес. Децата, които пътуват в обезопасителни системи, ще получават играчки от пътните полицаи

Близо половината от жертвите на войната по пътищата в Силистренска област през миналата година не са използвали обезопасителни колани, показва статистиката. 56 са тежките ПТП с 14 загинали и 56 ранени граждани през 2010 г., като 6 от жертвите и 12 от пострадалите са били без предпазни колани. Сред ранените е и 9-годишно дете, пътувало без колан на предната седалка в автомобила.
Данните бяха изнесени на брифинг от началника на сектор "Пътна полиция" в ОДМВР-Силистра главен инспектор Радостин Върбанов. Той обяви старта на националната кампания "Коланите спасяват живот" в Силистренска област, целяща да постигне максимален процент на използваемост но обезопасителните колани. В момента наблюденията показват, че в страната коланите се ползват от около 80 % от водачите и пътниците на предните седалки в автомобилите извън населените места и около 70 % в населените места. По-нисък е процентът на използване на коланите в малките градове и селата. Въпреки задължението по Закона за движението по пътищата, все още пътниците на задните седалки, с малки изключения, не използват тези предпазни средства.

Същевременно във водещите страни от Европейския съюз коланите на задните седалки се ползват от над 85 % от пътниците. Масовото използване на коланите е резерв за намаление на броя на загиналите и пострадалите при ПТП с близо 30%, смятат специалистите.

В рамките на националната кампания, която ще се проведе от 7-ми до 13 март, пътните полицаи ще активизират контрола за ползването на предпазни колани от пътниците на задните седалки и обезопасителни система - седалки и столчета, при превозване на деца. При констатиране на нарушения ще бъдат налагани санкции, като предвидената в закона глоба за това нарушение е 50 лв. Децата, които по време на проверките пътуват в обезопасителни системи, ще получават играчка от пътните полицаи. Активният контрол ще продължи и след финала на кампанията.

Инициативата "Коланите спасяват живот" се провежда в изпълнение на програмата по Меморандум за разбирателство и полицейско сътрудничество, сключен между министерствата на вътрешните работи на България и Холандия.
Подробна информация за ефекта от използване на предпазните колани е публикувана в рубриката "Полезна информация".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: