Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Световната криза удари и дървопреработвателната промишленост в страната
Автор: Екип Ruse24.bg 15:21 / 02.12.2008Коментари (0)547
©
Силистренската фирма "Фазерлес", която е сред най-големите производители и износители на дървесни плочи у нас, свива производството си наполовина. Без работа остават повече от 100 души. Вълната от съкращения започна от първи декември и затвори заводските врати за първите 20 работници. От предприятието прогнозират фалити в бранша и драстичен срив на пазара на дървесина у нас заради неадекватна политика от страна на държавата и липса на подкрепа. Предприятието осигурява работа на 380 души. 85 на сто от продукцията си "Фазерлес" търгува зад граница. Заради драстичните ограничения на пазара в Европа, фирмата спря една от двете си производствени линии.

Манол Тодоров - изпълнителен директор на "Фазерлес" АД: "Това има много тежки социални последици. 115 човека ще бъдат съкратени."Сред първите в списъка е Ангел Карамичев. 57-годишният мъж работи във фирмата от основаването й преди повече от 30 години. Затова не му е лесно да вземе решение доброволно да получи заповедта си за съкращение, за да даде шанс на по-млад свой колега.

Ангел Карамичев - работник: "Вече не съм пълноценен за мен в завода, ще изляза от завода, освобождавам място на други, по-млади хора, които има бъдеще в тях." Съкращенията ще се извършват поетапно до края на седмицата, въз основа на персонална оценка за всеки работник. Затова и напрежението сред колектива е голямо.

Мариян Дочев - работник: "Много лоши ще се отрази, то сега не стигат парите, а занапред не знам."

Златка Йонкова - работник: "Абсолютно нищо друго не съм работила, само тук и просто не виждам къде мога да намеря работа." Въпреки приетата антикризисна програма, от ръководството на дружеството не крият притесненията си за оцеляването не само на предприятието, но и на целия дървопрераработвателен сектор. Вместо да подпомогне отрасъла, в условията на задълбочаващата се криза, държавата увеличава цената на дървесината с повече от 30 на сто.

Манол Тодоров: "Всичко това се случва в един момент, в който банките не дават кредити или силно ограничават даването на кредити. Как да се спасим?!" От фирмата прогнозират, че много от предприятията няма да успеят да се задържат на пазара, от което ще последват сривове както за дърводобива, така и за целия горски сектор у нас.

Източник: БНТ "Север"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: