Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тази любима на всички морска храна почти не се намира във Варна!
Автор: Екип Ruse24.bg 09:08 / 25.08.2024Коментари (0)1155
©
Напоследък в заведенията във Варна любимите на всички черни миди сякаш изчезват. Защо все по трудно деликатесът може да се открие в ресторантите и какви са причините за това?

Определено можем да кажем, че черната мида е сред любимите деликатеси на много хора, които посещават заведенията във Варна. От седмица насам обаче прави впечатление, че все повече клиенти в ресторантите забелязват, че няма пресни миди. Според някои намалението на запасите се дължи на свръхпотреблението през лятото, а според други причината се крие в горещото време и все по-топлата морска вода.

Вече повече от седмица в голяма част от заведенията във Варна се забелязва недостиг на любимата за много хора прясна черна мида, а от бранша имат свое обяснение за това.

"Времето е топло, хубаво е за туризъм. Има много туристи. Нормално е при такова свръхпотребление да има в дадени моменти някакъв недостиг. Разбира се в количествата, в които всички очакваме да бъдат - няма как. Виждате и природата ни постоянно ни поднася някакви различни предизвикателства", обясни Павлин Косев - председател на Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

За предизвикателствата на природата споделят и от риболовния сектор.

"Повърхностният слой много се затопля. Планктонът се развива повече и водата става мътна. Щом става мътна привлича слънцето повече. т.е. температурите се повишават и мидата окапва", сподели Стоян Тодоров - производител на миди.

Оказва се обаче, че не само природата влияе за недостатъчните количества.

"Има много хора, които работят, вадят миди по всякакви начини, които са нерегламентирани и това е основната причина според мен", допълни той.

Въпреки всичко риболовни сдружения са на мнение, че има достатъчно миди в морето, а сериозните проблеми се крият другаде.

"Големите мидени ферми опитват да направят монопол на пазара. Да наложат продукция само от аквакултури, като задушават дребни производители - риболовци на дива мида", отбеляза Велислав Вангелов - председател на рибарско сдружение, предаде NOVA.

Другият проблем е незонирането на Черно море.

Румъния е разделила на зони Черно море и там има зони клас А. Тя означава, че водата е достатъчно чиста от биотоксини и микроорганизми. Мидите уловени в тази зона могат да се продават директно на пазара, без да минават през пречиствателни центрове, като мидените ферми, специално само за тях - тяхната зона е А. 

А на рибарите е било обещано скоро морето ни да бъде зонирано, както е при съседните ни държави.

"Ако бъдат зонирани и има зони клас А, в които има черни миди, тогава директната продажба от дребни производители, като членовете на нашето сдружение на пазара би била директна и няма да има никакви проблеми и пазара ще бъде задоволен с достатъчно количество качествена храна", посочи Велислав Вангелов - председател на рибарско сдружение.

Още по темата: общо новини по темата: 1022
07.11.2024 »
13.10.2024 »
10.10.2024 »
04.10.2024 »
30.09.2024 »
28.09.2024 »
предишна страница [ 1/171 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
Риск от чума по дребните преживни животни
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: