
ЗАРЕЖДАНЕ...
В Силистренско спират производството на сирене и кашкавал с растителни мазнини | ||||||
| ||||||
Пет са млекопреработвателните предприятия в Силистренска област, които влагат растителни добавки в част от продукцията си. В тази мандра се произвеждат 10 вида сирене и кашкавал. За да бъде конкурентна на пазара преди 4 месеца фирмата се ориентира към производство на сирене от растителна мазнина. Днес обаче предприятието е принудено да замрази производството си. "След тези изказвания и приказки, този продукт почти не се търси на пазара. Сега разработваме един продукт, който ще бъде по технология и съдържание като бившето краве сирене", коментира Илхан Шахин - млекопреработвател. Шахин изчислява, че в търговската мрежа новият продукт, произведен по класическата българска технология, ще струва не по-малко от 6.50-7.00 лв. за кг. "Над тази цена ще бъде спекулация и под тези цени също ще бъде спекулация. Все още за съжаление, имаме недобросъвестни колеги, които по един или друг начин се опитват да пускат някакви продукти, които най-малко не са защитени с технологична документация", категоричен е той. За голяма част от потребителите обаче продуктите, носещи етикета на традиционното българско сирене и кашкавал, с познатия от миналото вкус и аромат, и занапред ще си останат само по витрините. Защото у нас сиренето е с пари, а истинското - струва повече. От бранша в Силистра са категорични, че бъдещето на отрасъла зависи не толкова от цената на стоката, а от лоялността му към българския потребител и възвръщането на доверието към родното производство. Източник: БНТ "Север" |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg