Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Силистренско спират производството на сирене и кашкавал с растителни мазнини
Автор: Екип Ruse24.bg 09:48 / 20.02.2009Коментари (0)1246
©
Млекопреработвателни предприятия в Силистренско замразяват производството на млечни продукти на основата на субстанции и растителни мазнини. Заради създалата се психоза на пазара около качеството на храните и залежаването на продукцията, фирмите са принудени да търсят нови възможности за заемане на пазарната ниша. Част от тях вече се ориентират към старите класически рецепти за производство на традиционното българско сирене и кашкавал.
Пет са млекопреработвателните предприятия в Силистренска област, които влагат растителни добавки в част от продукцията си. В тази мандра се произвеждат 10 вида сирене и кашкавал. За да бъде конкурентна на пазара преди 4 месеца фирмата се ориентира към производство на сирене от растителна мазнина. Днес обаче предприятието е принудено да замрази производството си.

"След тези изказвания и приказки, този продукт почти не се търси на пазара. Сега разработваме един продукт, който ще бъде по технология и съдържание като бившето краве сирене", коментира Илхан Шахин - млекопреработвател. Шахин изчислява, че в търговската мрежа новият продукт, произведен по класическата българска технология, ще струва не по-малко от 6.50-7.00 лв. за кг. "Над тази цена ще бъде спекулация и под тези цени също ще бъде спекулация. Все още за съжаление, имаме недобросъвестни колеги, които по един или друг начин се опитват да пускат някакви продукти, които най-малко не са защитени с технологична документация", категоричен е той.

За голяма част от потребителите обаче продуктите, носещи етикета на традиционното българско сирене и кашкавал, с познатия от миналото вкус и аромат, и занапред ще си останат само по витрините. Защото у нас сиренето е с пари, а истинското - струва повече.

От бранша в Силистра са категорични, че бъдещето на отрасъла зависи не толкова от цената на стоката, а от лоялността му към българския потребител и възвръщането на доверието към родното производство.


Източник: БНТ "Север"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: