Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Започва изграждането на хидротехническите съоръжения „Влажна зона Калимок-Бръшлен"
Автор: Екип Ruse24.bg 16:56 / 30.06.2009Коментари (0)255
Експерт на РИОСВ-Русе взе участие в приемателната комисия, провела се в края на миналата седмица за приемане на строежа на хидротехническите съоръжения „Влажна зона Калимок-Бръшлен". Това е финалният етап от проекта за възстановяване на влажните зони и намаляване на замърсяването, финансиран от Глобалния екологичен фонд и Министерството на околната среда и водите.

Екпертът е констатирал, че са спазени процедурите за Екологична оценка на обекта и е дал съгласие за въвеждането в експлоатация на съоръжението.

Основната цел на изграждането на шюзове и водни съоръжения е свързана с възстановяване на влажната зона чрез вливане на вода от река Дунав в заливаемата територия - бившите рибарници Калимок, намиращи се в земищата на селата Цар Калоян, Нова Черна, Старо село и град Тутракан. Площа на заливаемата зона е около 18 000 дка.

Чрез съоръженията ще се възстанови притокът на свежа Дунавска вода в блатата, процес който е бил нарушен чрез изграждането на защитни диги през 1946-1948 година.
Защитена местност „Калимок-Бръшлен" е най-голямата влажна зона на територията на РИОСВ-Русе. Включена е в Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 по Директивата за птиците и Директивата за хабитатите, както и в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.

Защитена местност „Калимок - Бръшлен" е разположена на териториите на общините Тутракан (Силистренска област) - 74% и Сливо поле (Русенска област) - 26%. Тя е най-голямата българска защитена местност - 5975 ха. Създадена е с цел възстановяване и запазване на една от малкото останали Дунавски влажни зони и нейното уникално биологично многообразие. Със своите блата, тръстикови масиви, заливни гори, влажни ливади, пясъчни коси тя е местообитание на над 400 вида растения, 60 вида риби, 20 вида влечуги и земноводни, 40 вида бозайници, 230 вида птици и хиляди видове безгръбначни животни. Калимок - Бръшлен е местообитание на световно застрашени видове птици - къдроглав пеликан (Pelecanus crispus), малък корморан (Phalacrocorax pygmeus), малка белочела гъска (Anser erythropus), червеногуша гъска (Branta ruficollis), белоока потапница (Aythya nyroca), водно шаварче (Acrocephalus paludicola), ливаден дърдавец (Crex crex) и др. Тук се намира една от най-големите чаплови колонии в България, а също така и едни от последните останали вековни брястове, черни тополи и вардимски дъб в България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: