Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Жители на община Две могили се жалват от безработица и липса на полиция
Автор: Екип Ruse24.bg 09:39 / 09.10.2009Коментари (0)565
©
В община Две могили вчера се състоя приемна с участието на общинските съветници на ГЕРБ в Борово, общинското ръководство, кметът на община Борово и към 10 граждани.

Пламен Нунев накратко запозна присъстващите с работата на колегите си през седмицата и действията на правителството.

Кметът на Кацелово постави проблема с новата сграда на културния дом в селото, която пострада тежко в резултат на смерч със силен дъжд и градушка. Тя е строена през 1969 година, но покривът и бе отнесен при природното бедствие. Документи са депозирани в бившето Министерство на извънредните ситуации и междуведомствената комисия към Министерски съвет. 174 209.94 лева са поискани от МИС за възстановяване, но няма резултат досега. Кметът е предприел мерки по покриване на сградата със стари ламарини, мушама и найлони, но това не е решение. Народните представители ще помогнат в тази насока.

Пламен Нунев като експерт по сигурността проведе среща с кметове и на други села от региона. Именно с тях бяха споделени промените в Закона за МВР, които влизат за разглеждане в Народното събрание. Там е заложено създаването на общинска полиция. Финансирането и подборът на хората ще става от общините с помощта на МВР. Вероятно до месец той ще бъде приет, прогнозира депутатът. Общините без достатъчен финансов ресурс ще трябва да ползват услугите на досегашните си звена за охрана КООРС.

Сега проблемът с наличието на униформени служители в селата е голям. Така Пепелина, Широково, Острица, Каран Върбовка, Кацелово, Чилнов нямат полицаи. В по-големите от тях - Каран Върбовка и Кацелово би трябвало да има поне по 1 полицай, като към него се добави още по 1 колега за обслужване и на съседните населени места.

Мария Димитрова /61-годишна/ постави проблема с безработицата и невъзможността да си набави точки за пенсиониране в общината. Този въпрос стои не само пред нея, но и пред други граждани. Например тя не може да си намери работа от 1997 година.

Директорките на ОУ - Баниска и СОУ - Две могили Венета Димитрова и Елка Цанева съобщиха, че кметът на общината задържа още по 5% от предвидените пари на делегираните бюджети като резерв. Тяхното безпокойство бе дали ще бъдат изплатени навреме като миналата година. В други общини подобни проблеми няма. И двете училища имат преходни остатъци от минали години, които си търсят - съответно 77 000 лева за СОУ-то и 23 000 лева за ОУ. Съществува проблемът със стопанисване нивите на училището в село Баниска /площ 399 декара/. Те носят 6000 лева рента. Установено е, че ППК е превела парите, но те не са дошли от общината в училището.

Не на последно място пенсионери коментираха тежката ситуация с ниските си пенсии, как вземат на вересия и какви трудности имат с Е.ОН България, аптеките, таксите за лични лекари и прегледи в ТЕЛК за хронично болните.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Пожари 2024
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: