Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
108 русенци са започнали да се самоосигуряват през последния месец
Автор: Екип Ruse24.bg 13:50 / 20.12.2008Коментари (0)288
Напоследък рязко се е увеличил броят на гражданите, желаещи да се регистрират като самоосигуряващи се лица в Териториалната дирекция на НАП - Русе. През последния месец това са направили 108 русенци. Според приходните инспектори, повечето от тях досега са работили в чужбина, но финансовата криза ги е принудила да се завърнат и да започнат свой бизнес в родния град. Друга значителна група са съкратени от работа в български фирми, които също са решили да започнат самостоятелна икономическа дейност. За жалост, много от тях не познават добре осигурителното законодателство и допускат редица грешки при попълването на необходимите платежни документи и спазването на различните срокове, което затруднява желанието им да са изрядни към осигурителната система.

Най-често често не се попълват правилно или изобщо се пропуска да се посочат и трите имена, ЕГН или данъчните номера от регистрацията. Така парите пристигат в офиса на ТД на НАП - Русе, без да се знае кой или за кого се изпращат. Освен това, се пропуска вписването на БИН-кодовете, по които се "разпознава" видът данък или осигуровка, които плащат, тъй като те са различни за всеки налог. Греши се и при сумите, посочени в документите за преведените пари, в датите и особено в годината, за която се плаща задължението, не се посочват правилно имената и банковите сметки на съответните офиси на НАП, към които се изпращат тези пари.
В тази връзка приходните инспектори от отдел "Обслужване" в ТД на НАП - Русе припомнят, че съгласно Кодекса за социално осигуряване, задължително осигурени за инвалидност, старост и смърт като самоосигуряващи се лица са:
- лицата, упражняващи по регистрация свободна професия или занаятчийска дейност;
- едноличните търговци, собственици на ЕООД, съдружници в търговски дружества и физически лица - членове на неперсонифицирани дружества;
- регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители.

Задължението за осигуряване на гореизброените лица възниква от деня на започване или възобновяване на трудовата дейност и продължава до нейното прекъсване или прекратяване. Самоосигуряващите се лица, по свой избор могат да се осигуряват и за всички осигурени социални рискове. Самоосигуряващите се на които е отпусната пенсия, се осигуряват по свое желание за ДОО и ДЗПО. Самоосигуряващите се лица, родени след 31 декември 1959 г., задължително се осигуряват за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд.

Съгласно Закона за здравното осигуряване, задължително осигурени в Националната здравно-осигурителна каса са изброените лица, независимо дали им е отпусната пенсия.
Авансовите осигурителни вноски в приход на ДОО, ДЗПО и НЗОК за 2008 г. се дължат върху избран осигурителен доход между 240,00 лв. и 2000,00 лв. За регистрираните земеделски производители минималният осигурителен е 120,00 лв., а за тези извършващи единствено земеделска дейност - 60,00 лв.
Осигурителните вноски за самоосигуряващите се лица се внасят до 10-то число на месеца, следващ месеца за който се отнасят. Изключение правят регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, които извършват единствено земеделска дейност и са избрали да се осигуряват само за инвалидност, старост и смърт. Те могат да внесат дължимите за тяхна сметка осигурителни вноски в приход на ДОО и ДЗПО до 31 март на годината, следваща годината, за която се отнасят.

Подробна информация може да се намери в сайта на НАП www.nap.bg, чрез който самоосигуряващите се може да използват и електронните услуги на агенцията. В тяхна помощ е и нейният национален информационен център с тел. 0700 18 700.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: