Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
12-етажен блок в Русе бедства 5 дни без ток
Автор: Екип Ruse24.bg 10:25 / 31.07.2013Коментари (0)580
© Бряг Медиа Груп
Пет дни 32 семейства от злополучния 12-етажен русенски блок, известен като "блока на АОНСУ", бедстваха без ток, след като енергото го изключва в четвъртък миналата седмица.

Едва следобед в понеделник след протестите ни пред институциите в града токът дойде, разказа Светлана Стоянова, една от собственичките на апартамент в сградата.

В понеделник хората изпратиха отворено писмо до всички институции със зов за помощ, копие от което изпратиха и в редакцията.

По-рано през деня в понеделник нейната съседка баба Стефка Димитрова обяви, че ще скочи от 11-ия етаж, защото няма как да слезе. "Аз съм онкоболна, чакам за чернодробна трансплантация, имам 15 операции.

Ако не ни пуснат тока днес, скачам. И без това съм обречена", закани се жената на протеста, събрал около 50 души пред областната управа в понеделник. "Ако до два часа нямаме ток, всички ще се качим на покрива на блока", каза друга жена.

В подобно положение - напълно безпомощни, са повечето живеещи в блока. Възрастни, болни, семейства с малки деца - освен на тъмно, те се оказват заложници, защото са трудно подвижни и не могат да ползват асансьора за елементарни покупки през тези четири дни.

Протестиращите поискаха среща с областния управител на Русе Венцислав Калчев, съобщиха русенските информационни сайтове. Според хората токът е спрян заради строителния предприемач Явор Блъсков, който не е плащал сметките на сградата вече няколко месеца, затова и "Енерго про" спират електричеството.

Част от протестиращите се срещнаха с Калчев и той пое ангажимент, че ще се опита да помогне. "Казусът е много тежък. Теренът е изцяло собственост на гражданина Блъсков. Положението ви е много тежко, тъй като част от вас нямат нотариални актове за апартаментите", заяви Калчев пред протестиращите.

"Аз не живея в блока, а в къща близо до Русе. Купих две стаи по 20 квадрата, за да ги обединя в малък двустаен. Целта беше като дойде синът ми в града да учи, да има къде да живее, вместо да се плаща за квартири", разказа още Светлана. Според нея хората са били откъснати от света, защото останали и без телефони.

Общо 192 малки апартамента има в 12-етажната сграда. Първоначално преди години тя е била част от бившата партийна школа. След като купува имота, строителят Явор Блъсков го преустройва в жилищна сграда и започва да продава апартаментите, всяка жилищна единица е от 20 кнадрата.

През 2009 и 2010 г. са сключени основните договори с бъдещите собственици. В момента отношенията между предприемача Блъсков и купувачите са в 3 варианта: част от тях са изплатили сумите по покупката и имат нотариални актове, друга част - все още имат вноски по разсроченото плащане, трети - имат готовност да изчистят напълно вноските си.

Проблемът идва от това, че партидите за ток и вода се водят на фирмата на продавача на жилищата - "Рали 2003" ЕООД. Отделните апартаменти си имат електромери, но не и партиди. Всички плащат сумите за ток на фирмата, а от там трябва да плащат на енергодружеството.

"Нямаме индивидуални партиди, а само електромери, чрез които всеки месец даваме парите на касиерка на бизнесмена Явор Блъсков, който е титуляр на партидата. Той обаче не е плащал консумираната електроенергия", обясни домоуправителят на блока Иван Марчев.

От "Енерго про" заявяват, че на 25 юли електрозахранването на обекта е спряно заради неплатени сметки за 4300 лева. Освен това просрочено задължение, текущата сметка за електроенергия на клиента възлиза на 3200 лв., чийто краен срок за плащане е изтекъл на 22 юли, съобщават от енергодружеството. Така общата сума на просрочените задължения е 7500 лева.

Пускането на електричеството въпреки задълженията, е компромис и краткосрочно решение, казаха вчера от "Енерго про". По думите на Марчев от дружеството са предложили живеещите да платят разсрочено дълга. Домоуправителят обаче обясни, че трябва да се разговаря със собствениците на апартаментите, за да се разбере дали те са съгласни на този вариант.

Но хората обясняват, че са платили на предприемача и нямат неплатени задължения.
От енергото допълват, че вариантите за решаване на създалата се ситуация предполагат да се пристъпи към промяна в схемата на присъединяване и съответно жилищата в сградата да се обособят като обекти със самостоятелно измерване на електрическа енергия. По този начин всеки ще има отделен електромер и живущите в него ще могат да заплащат индивидуално консумираната от тях електроенергия.

Необходимо е собственикът на имота или упълномощено от него лице да подаде заявление в най-удобния за него център за обслужване на клиенти на компанията и съответно да заплати таксата за услугата съгласно определения ценоразпис за допълнителни услуги. Документите, които трябва да се представят при подаване на заявлението, са копие от нотариален акт, скица с обособения обект и съответното пълномощно. В 30-дневен срок, считано от датата на постъпване на заявлението, ще бъде изготвен предварителен договор или писмено становище за условията за разделяне на измерването в обекта към електроразпределителната мрежа.

На среща със зам. областния управител Милена Хинкова станало ясно, че живеещите в блока са подали молба в общината в Русе с искане за промяна на статута на сградата от административна в жилищна.

Това е необходимо, за да могат да получат персонални партиди за ток и вода и да заплащат по цени за бита. За да стане това е необходимо решение на Общинския съвет в Русе. Съветниците обаче са в отпуск и следващото редовно заседание е предвидено за средата на септември.

Строителният предприемач Явор Блъсков: Спрях да плащам сметките, хората ми дължат и за вода

- Г-н Блъсков, защо се стигна до спиране на тока? Вие плащате ли сметките?

- Аз сметките до скоро ги плащах, но не мога да уредя отношенията си с енергодружеството. Имам трафопост, в който аз съм вложил средства. Всичко съм изградил, трафопостът е мой. Те нямат право да спират тока. Казват, че само ще го отчетат, а влизат и го спират.


- Да, но вие имате и неплатени сметки.

- Защо ми искат и депозит. Ако платя 4000 лв. сметка, те ми искат още 100%. Защо? За да се застраховат, ако не платя. Искат ми огромни суми.

- Но защо хората да страдат от това, че вие имате неуредени взаимоотношения?

- Аз се грижа за блока, имам домоуправител, събирам и плащам такси. Има охрана, а те в недоволството си дори набиха охраната... 

- Какво е решението?

- Да си направят свои партиди и да си плащат директно, иначе мен като фирма ме третират при много неизгодни условия. Аз разбирам, че имат много трудности хората, но трябва инициатива и от тяхна страна.

- Вие имате ли несъбрани пари за сметки от собствениците и живеещите в блока?

- Да, твърдят, че всички са платили, но не е вярно. Дължат ми към 3000 лв. още за ток и вода. Постоянно се разправям с това - събирам пари и плащам. Но като си изнеса офиса от там, ще ги оставя да се оправят сами.

- Вярно ли е, че имотите им са ипотекирани?

- Да, но аз вече съм свалил ипотеките на 120 от 196-те апартамента. Аз всъщност им помагам, защото те имат да плащат малки вноски към мен на разсрочено плащане. А аз към банката имам да внасям по 400 евро на месец. Имам спор и с банката, търся си правата в съда.

- Как закупихте имота?

- Купих целия терен на партийната школа със сградите и прилежащите терени.

- След това ли направихте преустройството? Някои са си обединили по 2 стаи.

- Да, някои обособиха и по 3-4 стаи в едно жилище.

Източник: в. "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: