Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
12 съветника с жалба срещу отказа на ОбС за референдум
Автор: Екип Ruse24.bg 14:30 / 05.02.2010Коментари (0)935
© Ruse24.bg
12 общински съветници пуснаха жалба до Административния съд за отмяна на решението на Общинския съвет за отказ за провеждане на референдум за намаляне на броя на заместник кметовете в Русе. В жалбата са цитирани закони, според които са изпълнени нужните изисквания за референдум.

"Искането ни за референдум бе отхвърлено в нарушение на духа на Закона за пряко участие на гражданите в централната власт и местното самоуправление и процедурите, разписани в него. Дебатът по този въпрос завърши с изказване на кмета на общината, който заяви някаква готовност все пак да внесе нова структура, но без да се обвързва нито със срок, нито с параметри", се казва в декларация от жалбоподателите.

Публикуваме жалбата без съкращения:

Жалба

от ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ : Теодор Тодоров Оджаков; Стефан Георгиев Бучаков; Искрен Василев Веселинов; Ростислав Димитров Златарски; Дениз Метин Зия; Емел Тефикова Видинлиева; Даяна Георгиева Коева; Евгени Трифонов Велковски; Цвети Първанов Русинов; Момчил Илиев Кастерлиев; Теодора Димитрова Костадинова; Пламен Янков Цветков


срещу :
решение № 791
на Общински съвет Русе
прието с протокол № 37 от 28.01.2010 год.



УВАЖАЕМИ АДМИНИСТРАТИВНИ СЪДИИ,


Обжалваме в срок пред Вас решение № 791 на Общински съвет Русе, прието с протокол № 37 от 28.01.2010 год., с което е отказано произвеждането на местен референдум, с въпрос: „Предвид икономическата криза, да бъде ли намалена числеността на общинската администрация и да бъде ли намален броя на заместник кметовете на общината от 5 на 2-ма.", предложен от нас - осемнадесет общински съветници с Предложение с вх. № 16 от 08.01.2010г. Считаме това решение за незаконосъобразно. Основанията ни за това са следните.

Буквалният прочит на чл.27 на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, определя кръга лица, по чието предложение се произвежда местен референдум. Това са изброените в ал.1:

- поне една пета от общинските съветници, но не по-малко от трима общински съветници;
- кмета на общината, съответно кмета на кметството или района;
- инициативен комитет с подписите на не по-малко от една двадесета от гражданите с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на съответната община, район или кметство към момента на вписване на предложението в регистъра.


Ал.2 на същия член определя и още една възможност- Общинският съвет приема решение за произвеждане на местен референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от една десета от гражданите с избирателни права в съответната община, район или кметство, и не противоречи на ограничението по чл. 26, ал. 2.

Като друга потенциална възможност е описаната в ал.3 начл.27, когато в срок до един месец след обявяване на решение на общинския съвет, инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от една десета от гражданите с избирателни права на съответната община, поиска да се произведе референдум за одобряване на решението. Тогава кметът на общината определя датата на референдума, който трябва да се произведе в срок до два месеца от постъпване на искането.

По нататък, в чл.28 Законът урежда процедурата и изискванията за произвеждане на местен референдум по чл. 27, ал. 1, т. 3. В последващите текстове на закона продължава да се говори за подписката, като това навежда на мисълта, че урежда правила за подписката по чл. 27, ал. 1, т. 3. Така разписани законовите текстове, остават впечатлението, че не се отнасят за останалите хипотези на чл.27, ал.1, т. 1 и 2 и ал.2 и ал.3;

Като се абстрахираме от изказаното по-горе съждение и по метода на изключването, визиран в чл.31, ал. 2 ЗПУГДВМС може да се приеме, че текстовете на чл.29 , чл.30 и чл.31 са разписаните правила, които се отнасят и за предложението, направено от нас, с вх. № 16 от 08.01.2010 год., при условията на чл. 27, ал.1, т.1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, Считаме, че същото е напълно законосъобазно, тъй като са изпълнени кумулативно всички законови изисквания.

1. Предложението е направено от 18 общински съветника- от общо 51, което е повече от изискуемия законов минимум - една пета.
2. Поставеният въпрос е от местно значение, който законът е предоставил в компетентност на органите на местно самоуправление и 3. Не е от кръга въпроси, по отношение на които е въведена забраната в чл.26, ал.2 на ЗПУГДВМС.


Считаме обжалваното решение № 791, прието с протокол № 37/28.01.2010 г.на ОбС Русе, с което е отказано произвеждането на местен референдум, с въпрос: „Предвид икономическата криза, да бъде ли намалена числеността на общинската администрация и да бъде ли намален броя на заместник кметовете на общината от 5 на 2-ма", за неправилно и незаконосъобразно по следните причини.

Въпросът, формулиран в решението, не отговаря на направената от нас формулировка на въпросите, с оглед изискването на чл.27, ал.6 от ЗПУГДВМС.
1. „Предвид икономическата криза, да бъде ли намалена числеността на общинската администрация;
2. „ Да бъде ли намален броят на заместник кметовете на общината от 5 на 2-ма";


Липсват становища на постоянните комисии. Освен становище на кмета на общината е представено становище на председателя на комисията по ЗОРС, определена за водеща, което не е прието от комисията, както и не е приет мотивиран проект за решение, видно от извлечението от протокол № 1 от 21.01.2010 год. на същата, т.е не е изпълнено законовото изискване на чл.30, ал.2;

Порок на обжалваното решение, което го прави незаконосъобразно е, че не е мотивирано, изрично изискване на чл. 31, ал.1. От посоченото в решението правно основание, може да се направи извода, че предложението се счита за незаконосъобразно и евентуалните основания, които обаче би седвало да се съдържат в мотивите на решението, може да се черпят от становището на кмета и на председателя на ПК по ЗОРС. Изразява се становище, че поставените въпроси в предложението за провеждане на референдум, не са от кръга въпроси, които законът е предоставил в компетентност на органите на местно самоуправление.

Несъстоятелно е твърдението, че тъй като общата численост и структурата на общинската администрация е по предложение на кмета на общината, това поставя въпросите извън компетентността на органите на местно самоуправление, доколкото кметът не е такъв орган. Без да се налага да се теоретизира въпроса от гледна точка на правото, аргументи за противното могат да се намерят в самия текст на закона. Обхватът му касае въпроси от компетентността на „органите на местно самоуправление или органите на района или кметството"- За районите и кметствата единствените такива са съответните кметове. Няма причина въпросите от компетентността на кметовете на общината да са изключени от приложното поле на закона.

Съгласно 39, ал.1 от ЗМСМА кметът на общината, назначава заместник-кметове в съответствие с одобрената численост и структура на общинската администрация, която обаче, съгл. чл. 21, ал.1, т.2 на същия се одобрява от Общинският съвет. Предложението за референдум, съдържа въпроси, които по силата на закона вече са били решени по определен начин от общинския съвет- одобрена е численост и структура на общинската администрация. Това прави категорично несъстоятелно твърдението, че предложението е незаконосъобразно по причина, че поставените въпроси излизат от компетентността на органите на местно самоуправление.

Уважаеми административни съдии, по изложените по-горе съобръжения, моля да отмените обжалваното решение № 791 на Общински съвет Русе, прието с протокол № 37 от 28.01.2010 год., като неправилно и незаконосъобразно.


Още по темата: общо новини по темата: 20
18.05.2010 »
17.05.2010 »
15.04.2010 »
15.04.2010 »
12.04.2010 »
26.03.2010 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: