Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
140 години от гибелта на Ангел Кънчев
Автор: Екип Ruse24.bg 10:20 / 17.03.2012Коментари (0)330
©
Тържествено отбелязване 140 години от саможертвата на Ангел Кънчев ще се състои от 11 часа в двора на храм "Свето Вознесение" в ЖК "Дружба" 2, където е гроба на героя. Заупокойна молитва в памет на изтъкнатия революционер ще отслужат отец Иван Стойчев и отец Георги Райков. Представители на Регионален клон "Ангел Кънчев" към Национално дружество "Традиция" и на Дружество "Ангел Кънчев" към Общинската организация ва Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва ще отдадат заслужената почит на героя чрез почетен караул и поднасяне на цветя. Родолюбците от НД "Традиция" ще представят и възпоменателното издание "Русенска Традиция" посветено на годишнината.

Хубаво е русенци да знаят, че гроба на Ангел Кънчев не е в Пантеона на Възрожденците, а именно в дясно от олтара на храм "Свето вознесение" и заслуга за обозначаването му има отец Иван Стойчев.

Ангел Кънчев е роден в Трявна, първоначално учи в родния си град, а след това в Русе. Продължава образованието си като стипендиант в Болградската гимназия (Бесарабия), а след това се прехвърля във Военното училище в Белград (Сърбия). Установява непосредствен контакт с българската революционна емиграция и се включва във Втората българска легия (1868 г.). След нейното разпускане се прехвърля в Румъния и публикува във в. "Дунавска зора" Възвание до българския народ, с което го призовава на борба против османските поробители. През 1870-1871 г. учи в Земеделско-индустриалното училище в град Табор (Чехия). След завръщането си в България започва работа в Образцов чифлик край Русе.

Включва се дейно в националнореволюционното движение и през същата година е определен от Българския революционен централен комитет в Букурещ за помощник на Васил Левски. В края на август същата година той се среща с Апостола в Ловеч и получава от него задачата да се заеме с организационна и агитационна дейност в Северна България. За кратко време Кънчев успява да разгърне широка дейност. На 5 /17/ март 1872 г. прави опит да се прехвърли тайно в Румъния, но на русенското пристанище е издаден и е обграден от полицейските власти. За да не бъде заловен жив, слага сам край на живота си.

Източник: Дарик







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: