Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
141 русенци са подали лично декларации за получени доходи през 2010
Автор: Екип Ruse24.bg 15:02 / 10.05.2011Коментари (0)476
© Ruse24.bg
От 2 май до днес 141 русенци са подали лично в салона за обслужване на клиенти в офиса на НАП в Русе свои декларации за получени доходи през 2010 г. Голяма част от тях са останали без работа от даден период на миналата година до нейния край, но не са успели да се снабдят със служебни бележки, за да подадат декларациите си в законовия срок. На всички тях приходните служители съставят акт за установяване на административно нарушение, с който по същество се констатира неподаването в срок на годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Гражданите се подписват в салона и на уведомление за връчения им АУАН. След тези задължителни процедури, административно-наказващият орган следва да прецени размера на наказанието, което ще бъде наложено. В подобни случаи при подаване на данъчна декларация от задължено лице след срока по чл. 53 от ЗДДФЛ по преценка на административно-наказващия орган такива преписки може да бъдат прекратени поради маловажност на основание чл. 28 от ЗАНН. Тогава нарушителят трябва да бъде предупреден писмено или устно, че при повторно нарушение, ще му бъде наложено наказание, като предвидената за това санкция е до 500 лв. За да обоснове маловажността на случая, обаче, органът по приходите следва да прецени тежестта на нарушението с оглед забавата, причините, довели до закъснението за подаване на декларация, имотното състояние на нарушителя, причинени ли са вреди от нарушението / като ощетяване на фиска, напр./ и други смекчаващи вината обстоятелства.

На практика тези разпоредби сочат, че само останалите през миналата година без работа по трудов договор граждани, които не са получавали други доходи до 31 декември 2010 г. и подадат годишна данъчна декларация със служебни бележки, няма да бъдат санкционирани с парична сума, а само с предупреждение. Всички други случаи ще бъдат разглеждани от приходната администрация в конкретния им аспект за евентуално нарушение с по-тежки последици.

В скоро време гражданите трябва да представят в НАП и служебните бележки от работодателите си, които не са приложили към годишните си данъчни декларации, когато са ги подавали в последните дни на кампанията само с отбелязани свои лични данни.

Всекидневно в офиса на НАП в Русе пристигат като пощенски пратки десетки подобни декларации. Всяка от тях ще бъде обработвана според посочените критерии и нейният подател ще бъде уведомяван своевременно за становището на административно-наказващия орган към нея.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: