Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
26 септември - Световен ден на контрацепцията
Автор: Екип Ruse24.bg 09:59 / 26.09.2009Коментари (0)243
Всяка година на 26 септември се отбелязва Световния ден на контрацепцията. Мотото на тазгодишната кампания е "Твоят живот, твоят глас-Говори за контрацепцията", особено актуално за България, страна в която все още темите секс, бременност, полово-преносими заболявания не са често коментирани, съобщава Дарик радио. Мисията на Световния ден на контрацепцията е да допринесе за увеличаване знанията на младите хора за репродуктивното здраве и предпазване от нежелана бременност.

Целта на кампанията е да насърчи младите хора да говорят за секс и възможностите за предпазване от нежелана бременност и полово-преносими инфекции. Ако са решили да правят секс, те трябва да бъдат подготвени за това, да знаят от къде могат да намерят информация, да търсят помощта на специалист или близък човек, на когото могат да се доверят. Tази година БДАГ, БАСП  и фармацефтична компания „Гедеон Рихтер" стартираха обучителна кампания в българските училища.

През учебната 2008/2009 година в нашия град дирекция "Опазване на общественото здраве" при РИОКОЗ, съвместно с регионалния представител на фармацевтична компания и акушер-гинеколози, проведоха поредица от обучителни мероприятия - лекции и беседи с видеопокази в русенските училища и детските домове. За съжаление факт е, че голяма част от учениците не са информирани за методите за предпазване от нежелана бременност. Младите хора не познават методите и средствата за предпазване от полово-предавани заболявания и нежелана бременност.

Днес на площада пред съда в град Русе, по ул. "Александровска" и в „Royаl center", Кампанията ще баде отбелязана чрез предоставяне на образователни материали, посветени на контрацепцията и предпазването от нежелана бременност. От 16.30 до 18 часа ученици от МГ "Баба Тонка", облечени в рекламни фланелки, ще раздават и презервативи на всички, ангажирани с опазване на здравето си.

По неофициални данни в България всяка година над 100 000 жени правят аборт. България е на 3-то място след Русия и Украйна по брой аборти във възрастта от 15-19 год. възраст. У нас на 1 000 раждания се отчитат 1 318 аборта! Средно 1500 деца постъпват в домове за отглеждане. До края на 2008 г. в социални домове има над 8000 изоставени деца, а в същото време над 300 000 двойки са стерилни. 50% от сексуално активните жени в България не използват никакъв метод на контрацепция.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: