Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
3 хиляди изпълнителни дела на длъжници са съставили от НАП Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 17:19 / 17.10.2008Коментари (0)624
©
Николай Николаев
2 935 изпълнителни дела за събиране в полза на републиканския бюджет на 14 228 441 лв. от длъжници с неплатени данъчни и осигурителни задължения са образували до 31 септември публичните изпълнители в Териториалната дирекция на НАП - Русе. Повечето от тях съзнателно са пропуснали сроковете за издължаване към хазната, като някои и умишлено са се укривали от приходните служители, за да не получат задължителните известия, преди да се стигне до тази крайна мярка. Има и случаи, в които длъжниците отричат да са били информирани за дълговете си и с доста емоции от гамата на изненадата и възмущението оспорват наложените им санкции. По какъв ред, обаче, се стига до тях -  разговаряме с гл. експерт по "Връзки с обществеността" в ТД на НАП – Русе Николай Николаев:

- Г-н Николаев, какви мерки и в каква последователност предприемат приходните служители, когато установят, че фирма или гражданин има неплатени в срок данъци или осигуровки?

- Ако подобно задължение не бъде платено в законоустановения срок, преди да бъдат предприети действия за принудителното му събиране, публичният изпълнител изпраща, според изискванията на  чл. 182, ал. 1 от Данъчно-Осигурителния Процесуален Кодекс, първо Покана за доброволно плащане от длъжника в 7-дневен срок от нейното получаване. Ако след него дълга продължава да не е погасен, публичният изпълнител изпраща до длъжника второ Съобщение за доброволно изпълнение отново в 7-дневен срок, но по чл. 221, ал. 1 от ДОПК. Важното различие в него е, че длъжника вече се предупреждава, че, ако в дадения му срок не заплати дължимото, ще се пристъпи към принудителното му събиране.

- Много от задлъжнелите към НАП, обаче, твърдят, че са имали намерение за такова доброволно отношение, но не са били уведомени за предприетите срещу тях действия и не са получавали никакви документи. Как съобщенията стигат до тях?

- Вие казвате много от задлъжнелите твърдят, а аз бих отбелязал, че по-скоро спекулират с такава вероятност, защото тя не е изключена при всяка система за уведомяване.  Всички документи, обаче, които се издават от публичните изпълнители, се връчват лично на длъжниците или чрез писмо с обратна разписка.Когато длъжникът, негов представител или упълномощено от него лице не са намерени на адреса за кореспонденция от лицензирания пощенски оператор, то публичните изпълнители правят най-малко 2 посещения през 7 дни на този адрес, за да връчват съответните документи, като  съставят протоколи за тези си действия. Изготвя се и Съобщение за връчване, което се поставя на определено за такава цел място -  в Териториалната дирекция на НАП – Русе това е фоайето на 9-я етаж в офиса на ул. "Църковна независимост" – 16. То се публикува и в Интернет, чрез сайта на Агенцията на адрес: http://www.nap.bg. Заедно с поставяне на съобщението, публичният изпълнител изпраща и негово копие в писмо с обратна разписка, както и електронно съобщение, ако лицето е посочило електронен адрес.В случай, че лицето не се яви до изтичането на 14-дневния срок от поставянето на съобщението, съответният документ или акт се прилага към преписката и се смята за редовно връчен, съгласно чл. 32 от ДОПК.

- При тези ваши действия, съдействате ли си с други институции ?

- За всякакви задължения и особено за тези, които са в размер над 5000 лв. и за тях не е предоставено обезпечение, публичните изпълнители могат да поискат съдействие от Полицията за постигане на достоверност на действията си, която да е годна като съдебно доказателство. До МВР се отправят и искания да се забрани на длъжника или на членовете на контролните или управителните органи на фирмата му да напускат страната,  да не им се издават или да им се отнемат паспорти и заместващите ги документи за преминаване на държавната граница. Уведомяват се също и всички органи, които по силата на нормативни актове издават лицензии или разрешения за извършване на определени дейности, за които се изисква удостоверяване на задължения към държавата. 

- Как се събират задълженията и кога започва това?

- За да се гарантират вземанията на държавата, могат да бъдат наложени обезпечителни мерки с Постановление на основание чл. 195 от ДОПК. Обезпечението се извършва, когато без него ще бъде невъзможно или ще се затрудни събирането на публичното задължение, включително когато е разсрочено или отсрочено То се изразява във вписвания за Възбрани върху недвижими имоти  и Запори на движими вещи и МПС, на парични средства в банки или в каса, а също и на работна заплата. Тези действия могат да се наложат едновременно с издаването на  съобщението, а може и по-късно в зависимост от действията на длъжника.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: