Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
30-годишна забрана за публикуване на непознати творби на Елиас Канети отпадна 
Автор: Екип Ruse24.bg 08:52 / 14.08.2024Коментари (0)1011
©
Русе чества 30 години от смъртта на световно признатия писател

Днес, 14 август, светът отбелязва тридесетата годишнина от смъртта на един от най-значимите литературни творци на XX век - носителят на Нобелова награда Елиас Канети. Годишнината има особено значение, тъй като се вдига 30-годишната забрана за публикуване на непознати до момента негови произведения, наложена лично от самия Канети. Това събитие е от огромно значение за литературния свят и носи със себе си очакването за разкриване на нови страници от творчеството на този изключителен автор.

Според проф. Пенка Ангелова, председател на международното дружество "Елиас Канети" в Русе, предстои публикуването на последните непознати документи, записки и откъси от незавършени романи на твореца. Тези нови материали са от огромен интерес за издателите и могат да доведат до формирането на значителен нов корпус от произведения на Канети. Проф. Ангелова, която е и университетски преподавател, подчертава, че този момент е от особена важност за всички почитатели на неговото творчество.

Елиас Канети: Световен гражданин с корени в Русе

Елиас Канети е роден през 1905 г. в град Русе, тогавашният Русчук, и макар семейството му да напуска България още през 1911 г., неговите ранни впечатления от града и културната среда остават дълбок отпечатък върху развитието му като писател. Проф. Ангелова посочва, че образованието и светът, с който Канети се запознава в детството си, играят ключова роля в по-нататъшното му творчество.

Канети се превръща в истински европеец, като черпи вдъхновение от различни култури и преживявания, натрупани в градове като Цюрих, Виена, Манчестър, Франкфурт и Берлин. Русчук, обаче, остава първото място, което играе особена роля в живота му.

Канети в българското образование: Нобелистът, който трябва да бъде изучаван

Според проф. Пенка Ангелова, творчеството на Елиас Канети трябва да заеме заслужено място в българското училищно образование. Тя аргументира, че авторът е не само единственият нобелист, роден в България, но и че неговите произведения са актуални и днес, способни да научат учениците на интеркултурност и разширено разбиране за света.

През есента в Русе ще се проведе литературен фестивал, на който ще бъдат обсъдени възможностите за включване на текстове от Канети в училищното образование. Според проф. Ангелова, неговото творчество не е еднообразно и е подходящо за различни възрастови групи.

Литературна награда "Елиас Канети": Признание за литературното наследство

В чест на Елиас Канети и за отбелязване на неговото значение за българската и световна литература, през 2005 г. е учредена националната литературна награда "Елиас Канети". Тя се връчва на всеки две години от Община Русе и международното дружество "Елиас Канети". Призът включва статуетка, диплом и парична награда, разделена в категориите "Белетристика" и "Драматургия".

През годините наградата е присъждана на едни от най-изявените български писатели, като Константин Илиев, Алек Попов, Милен Русков, Христо Карастоянов и други. Наградата утвърждава Русе като средище на литературата и културата, където българската литература среща и обменя идеи с чуждестранните литературни традиции, пише Dunavmost. 

Творчеството на Елиас Канети: Противопоставяне на смъртта и войната

Темите в творчеството на Елиас Канети остават актуални и днес. Сред тях се открояват проблемите на властта, масовите движения, смъртта и войната. Канети, който е автор на произведения като романа "Заслепението" и философския труд "Маси и власт", предлага дълбок размисъл върху човешката природа и обществото.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: