Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
4-то издание на "Месец на работодателите-потребители на кадри на РУ"
Автор: Екип Ruse24.bg 12:54 / 07.05.2012Коментари (0)970
©
Бивши и настоящи студенти от
РУ "Ангел Кънчев":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Четвъртото издание на "Месец на работодателите, потребители на кадри на Русенския университет" се провежда през месец май. Традиционната за висшето училище кампания реализира приетата миналата година от Академичния съвет "Стратегия за изграждане на партньорство на Русенския университет "Ангел Кънчев" с бизнес средите за високо качество на обучението, 2011-2015", съобщиха на пресконференция днес в университета.

Актуалните фокуси са поставени в две направления. Първото е сътрудничество с работодателските организации в проектното финансиране. Това е партньорство за съвместно реализиране на проекти, насочени към ранното професионално ориентиране на бъдещите висши специалисти и тяхното успешно адаптиране към реалната работна среда чрез стажове и практики. Университетът вече получи финансиране по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) за проект с координатор Министерството на образованието, младежта и науката в категорията "Ученически и студентски практики" от близо 1 млн. лв. (991 200 лв.). Той дава възможност в периода 2012-14 г. над 1000 студенти от различните професионални направления да проведат 240-часови индивидуални практики по специалността във фирми, институции и организации. Практикантите ще имат преподаватели-наставници от специализиращите катедри и обучители (ментори) в самото предприятие. За всеки студент ще бъде осигурена стипендия от 480 лв.

Всички факултети са планирали в програмите си за Месеца на работодателите‘2012 форми на сътрудничество с потребителите на кадри за ранното професионално ориентиране на своите студенти и запознаването им с изискванията на пазара на труда. Това са срещи-дискусии с работодателите, изнасяне на практически обучения на територията на фирмите, създаване на "професионални ателиета" за магистри, в които работодателите предлагат теми за разработване и след това оценяват качеството на създаваните от студентите творчески продукти. Все повече факултети организират и тренинги по професионално ориентиране, каквото преди месец проведе факултетът по "Бизнес и мениджмънт".

Второто направление е сътрудничество с работодателските организации при актуализирането на учебните планове на специалностите и съвместна работа върху учебното съдържание на дисциплините. През май и юни в университета протича кампания по актуализация на всички учебни планове.Факултетите в момента подават заявки за участие в програма "Актуализиране на учебните програми във висшето образование в съответствие с изискванията на пазара на труда", която също се финансира по ОПРЧР. Всички проекти ще се изпълняват в партньорства с работодателски организации, договарянията с които ще бъдат реализирани в рамките на Месеца на работодателите.

Както е известно, през май се организира и традиционният форум на Русенския университет Изложение на земеделска и автомобилна техника, вече регистриран под името "Русенско изложение". От 2011 г. то реално се превърна в техническо изложение, като разшири значително спектъра си. "Русенското изложение‘2012", което тази година е от 17 до 19 май, създава отлични условия за сътрудничество с бизнес средите. Това мотивира инженерните факултети да подготвят "Майски празници на науката и техниката", чиито най-важни събития са планирани в дните на този уникален панаир на разнообразни индустрии.

През месец май се провеждат Студентските научни сесии по професионални направления, а на 17 и 18 май ще се състои Втората научна конференция "Електромобили", организирана от Индустриален клъстер ЕЛЕКТРОМОБИЛИ (ИКЕМ) и Транспортния факултет на Русенския университет. В работата й също са привлечени млади учени, докторанти и студенти. Тя е под патронажа на ректора проф. д.т.н. Христо Белоев, г-н Илия Левков, председател на УС на ИКЕЛ, и г-н Пламен Стоилов, кмет на гр. Русе.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Зима 2023/2024 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: