Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
416 души искат компенсации за съкратено работно време
Автор: Екип Ruse24.bg 14:47 / 08.02.2010Коментари (0)308
©
На свое заседание днес Комисията по заетост към Областния съвет за развитие направи общо класиране за област Русе на документите на фирми и организации, чиито работници и служители са подали декларации за получаване на компенсации за работа при установено непълно работно време.

Това е етап от процедура в изпълнение на ПМС №44 от 19.02.2009 г. /Обн. ДВ. бр.16 от 27 февруари 2009 г., изм. ДВ. бр.2 от 8 януари 2010 г./, което определя условията и реда за изплащане на компенсации на работници и служители, за които е установено непълно работно време в икономическите сектори „Индустрия" и „Услуги". Постановлението е с антикризисна насоченост и цели да подпомогне работодателите, които имат временни проблеми с производството, да задържат квалифицираната работна сила, докато се преодолее кризисният период.

В Комисията по заетост са внесени документи, подадени от 416 работници, за които е установено непълно работно време в 10 фирми на територията на дирекции "Бюро по труда"/ДБТ/ - Бяла и Русе. Документите са разгледани и оценени от Съвета за сътрудничество към ДБТ по реда на постъпването им и по критерии, отчитащи: изменението на стойността на продажбите и финансовите резултати за последното тримесечие в сравнение със същия период на предходната година, вида на основната дейност, процента на работниците и служителите на непълно работно време спрямо общия списъчен състав в края на последното тримесечие, предхождащо месеца преди въвеждането на непълно работно време, наличието на санкции или глоби на работодателя по Кодекса на труда и по Закона за насърчаване на заетостта през последните 6 месеца.

Информация за получените оценки от Съветите за сътрудничество, както и за необходимия и определен финансов ресурс за изплащане на компенсации в рамките на област Русе беше внесена от дирекция "Регионална служба по заетостта" Русе. Комисията по заетост прецени и фирмите по отношение на тяхното ключово икономическо значение и перспективност за областта и съответния отрасъл. Въз основа на тази преценка, комисията даде 10 допълнителни точки към оценката, направена от Съветите за сътрудничество към съответната ДБТ.

След оформяне на общата оценка, Комисията по заетост класира подадените документи от работодатели в рамките на определения финансов ресурс и предложи на директорите на ДБТ да издадат решение за одобряване на работниците и служителите за получаване на компенсации. Поради недостиг на средства за одобряване на всички кандидати, комисията отправи писмено предложение до изпълнителния директор на Агенцията по заетостта за отпускане на допълнителен финансов ресурс.

Работниците и служителите, които днес Комисията по заетост класира, както и тези, за които ще се отпусне на по-късен етап допълнителен ресурс, ще получават в рамките на четири месеца до 120 лева месечно, но съобразно фактически отработеното време.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Пожари 2024
Икономическа криза
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: