Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
47 проекта включва традиционната годишна Постерна изложба в РУ
Автор: Екип Ruse24.bg 13:56 / 21.02.2011Коментари (0)510
© Ruse24.bg
47 проекта включва традиционната годишна Постерна изложба на научните разработки в Русенския университет. Тя се открива на 22 февруари с награждаване на отличените за информативност и атрактивност постери, които представят изпълнените през 2010 г. проекти. Проучванията са финансирани по Фонд научни изследвания на обща стойност 290 хил. лв .

Две специални награди се присъждат тази година. Първата е за постера на проекта "Създаване и изследване на универсална машина за компостиране на растителни остатъци и вертикално мулчиране". С устройството за компостиране, регистрирано като полезен модел в патентното ведомство, растителните остатъци от прибраната реколта като слама, листа и т.н., вместо да се изгарят или извозват на площадки за допълнително третиране, се обработват на място до компост - торна маса за обогатяване почвата. Универсалната машина включва и устройство за вертикално мулчиране, чрез което в почвата се правят отвесни прорези за запазване на влагата - водни акумулатори. Водните акумулатори събират дъждовната вода, а чрез вкарвания в тях компост съхраняват влагата и едновременно наторяват. Устройството за вертикално мулчиране работи успешно в района на с. Тръстеник, а системата за компостиране е монтирана за изпитания в Учебно-производствения завод на русенското висше училище. Ръководители на разработката са професорите Христо Белоев и Петър Димитров.

Втората специална награда е за постера на проекта с ръководител доц. Михаил Илиев "Анализ на условията, синтез на решение, разработване и внедряване на система за видеонаблюдение и контрол на материалните активи на Русенски университет "Ангел Кънчев". В резултат от двегодишната работа по този проект са монтирани близо 20 системи за денонощно видеонаблюдение и контрол на всички входни и изходни точки на територията на висшето училище, в Централния и в Учебен корпус 2, в Издателския център, на територията на паркингите.

Девет постера получават първа награда, шест са отличени с втора и два с трета награда.

Справка за отличените с първа награда постери:
- Колектив с р-л доц. д-р Георги Великов Митев за постер, представящ проекта "Разработване на метод и средства за точна сеитба на окопни и зеленчукови култури чрез използване на биоразградими материали"
- Колектив с р-л доц. д-р Ивелин Великов Иванов за постер, представящ проекта "Числено моделиране и изследване на сложни по конфигурация и структура твърди деформируеми тела"
- Колектив с р-л доц. д-р Валентин Богданов Стоянов за постер, представящ проекта "Изследване енергийната ефективност на процеса сушене на плодове и зеленчуци"
- Колектив с р-ли доц. д-р Емилия Ангелова Ангелова и доц. д-р Антоанета Иванова Добрева за постер, представящ проекта "Експериментално изследване на енергийните загуби в механични предавки - етап ІІ"
- Колектив с р-л доц. д-р Юлиана Пенчева Попова за постер, представящ проекта "Утвърждаване и развитие на Транснационалната мрежа за интердисциплинарни изследвания в областта на социалните науки и нейния виртуален център в Русенския университет"
- Колектив с р-л доц. д-р Юлия Ванчева Чапарова за постер, представящ проекта "Изследване на дискретни и непрекъснати математически модели с аналитични методи"
- Колектив с р-л проф. д-р Лъчезар Иванов Дачев за постер, представящ проекта "Изследване на инкорпорирането на правните обичаи в българското законодателство съобразно новите европейски тенденции"
- Колектив с р-л доц. д-р Любен Георгиев Вълков за постер, представящ проекта "Изследване на сингулярни диференциални уравнения от тип "реакция-конвекция" с числени методи"
- Колектив с р-л.доц. д-р Станка Тодорова Дамянова за постер, представящ проекта "Разработване и изследване на млечнокисели функционални хранителни продукти - ІІ"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Пожари 2024
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: