Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
50 акта за нарушения са съставили от "Защита на потребителите"
Автор: Екип Ruse24.bg 12:53 / 04.08.2011Коментари (0)225
През месец юли служителите от отдел "Защита на потребителите" при Община Русе извършиха общо 166 проверки в следните направления:
- превантивен контрол ;
- проверки по сигнали и жалби на потребители за рекламации на стоки и услуги;
- тематични проверки на средствата за подслон и местата за настаняване;
- тематични проверки на търговски обекти на открито;
- тематични проверки на обекти за продажба на обувки;
- текущи проверки в обекти за търговия, услуги и туризъм.
Извършени са 12 тематични проверки на обекти за продажба на обувки, относно етикетирането им, съгласно Наредбата за означаване вида на материалите, използвани в основните части на обувките, ЗЗП и Наредба № 5 на Общински Съвет-Русе. В 22 новоразкрити обекта е извършен превантивен контрол. Проверени са 7 средства за подслон и места за настаняване относно отчитането на реализираните нощувки, воденето на регистрите на настанени туристи, както и изпълнението на изискванията на ЗМДТ относно туристическия данък и подадени декларации за броя на леглата. Извършени са 12 проверки на търговски обекти на открито, разположени върху терени общинска собственост относно наличие на разрешения за ползване на мястото и заплатена такса за заета площ. Извършени са 8 съвместни проверки с контролните органи на НАП-Офис-Русе, като 6 от тях са на амбулантните търговци пред МБАЛ-Русе, на които са съставени актове за нарушения по чл.9 от ЗЗП. Посетени са 12 обекта във връзка с подадени жалби и сигнали на граждани.
Разгледани са 11 жалби на потребители за рекламации на стоки и услуги. От тях пет са подадени през юни 2011г., останалите са постъпили през юли 2011г. Със съдействието на служителите от отдел "Защита на потребителите" осем от жалбите са удовлетворени. По две жалби за дефектирал компютър и диоптрични очила са удовлетворени исканията на потребителите, като стоките са заменени с нови. Други пет жалби също са решени в полза на потребителите чрез: подмяна на вътрешни щори и комарник; замяна на повредена част с нова за рекламирана косачка; извършени допълнителни настройки на климатик; допълнителни ремонти и довършителни работи на сглобяема дървена къща; извършен гаранционен ремонт на преносим компютър. Три са жалбите през периода срещу мобилни оператори за неправилно начислени суми по фактури. Едната жалба е приета за основателна и са приспаднати надвзетите суми, другите две жалби търговците считат за неоснователни, тъй като услугите са реално ползвани, коректно отчетени и начислените суми са дължими. Една жалби за рекламация на блендер е приета от търговеца, но след оглед от оторизиран сервиз е установено, че уреда е в изправност. Една жалба е оттеглена, а в момента служителите от отдела работят по пет жалби на потребители.
През отчетния период отделът е работил и по два сигнала на граждани от предходния месец, единият от които е препратен по компетентност до Регионална здравна инспекция-Русе, по другия сигнал срещу туристически обект не са установени нарушения на ЗТ, но след проведени срещи и разговори е постигнато споразумение между страните по спорните въпроси.
Съставените актове за административни нарушения са общо 50: 37 са за нарушения на ЗЗП, 12 са по Наредба № 5 на Общински Съвет-Русе, един акт за неизпълнение разпоредбите на Закона за туризма.
Най-чести са нарушенията на Закона за защита на потребителите: липса на обявени продажни цени на предлаганите за продажба стоки, липса на информация за производител, вносител и друга задължителна информация по чл.9 от ЗЗП.
Постъпили са четири възражения по съставени актове за нарушения, като производството по съставените АУАН е прекратено.
През периода са издадени 57 наказателни постановления: 43 по Закона за защита на потребителите, 12 по Наредба № 5 на Общински Съвет-Русе, 2 по ЗТ. На нарушителите са връчени 53 наказателни постановления с наложени санкции и глоби за 16 650 лв.
До Русенски районен съд чрез Община Русе са обжалвани четири наказателни постановления.
Влезлите в сила решения през периода са десет. Четири от тях са потвърдени от РРС и РАС, със шест решения НП се отменят.
Издадени са 32 удостоверения за липса на задължения към общинския бюджет на фирми и физически лица, във връзка с участие в търгове.
От наложени глоби и имуществени санкции са постъпили общо 9 630 лева, от които 7 905 лв. са постъпления по ЗЗП, 388 лв. са постъпления по ЗЗППТ и нормативните актове по приложението му, и 1 337 лв. са постъпленията по Наредба № 5 на Общински съвет-Русе.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: