Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Агенцията по заетостта реализира програми и насърчителни мерки за заетост и обучение
Автор: Екип Ruse24.bg 14:07 / 04.02.2009Коментари (0)2238
Агенцията по заетостта реализира програми и насърчителни мерки за заетост и обучение, които всяка година се регламентират с Националния план за действие по заетостта /НПДЗ/. В плана се определят основните цели и действия на политиката по заетостта, целевите групи, към които ще бъдат насочени проектите, програмите и мерките за заетост и обучение, видовете стимули и техните размери, предоставяни на работодатели и обучаващи институции, безработни и заети лица.

Деветият Национален план за действие по заетостта е разработен като основен инструмент за ограничаване последствията на икономическата криза върху заетостта и пазара на труда. Визията на НПДЗ`2009 е „Развитие на гъвкавостта и сигурността на пазара на труда за предотвратяване и овладяване на последиците върху заетостта от икономическата и финансовата криза".

В НПДЗ`2009 е предвидено с Постановление на МС да се регламентира изплащането на компенсации /до 120 лева на човек за 3 месеца/ на работници и служители, преминали на непълно работно време. Средствата в национален мащаб са 6 753 081 за над 18 700 лица.

За реализация на активната политика в област Русе са предоставени над 5,3 млн. лева от бюджета на Агенцията по заетостта /АЗ/. С тези средства ще се осигури изпълнението на сключени през предходната година договори за осигурената заетост на повече от 500 лица, финансирането на нови 2019 работни места и обучението за професионална квалификация и мотивация на 42 безработни и заети лица.

В област Русе през 2009 г. ще се реализират: 23 национални програми и проекти, от които 5 нови; 29 насърчителни мерки за заетост и обучение по реда на Закона за насърчаване на заетостта /ЗНЗ/.

Програми и проекти. И през 2009 г. ще се реализират утвърдени през предходни години от МТСП национални програми. По най-масовата НП"От социални помощи към осигуряване на заетост" за област Русе са одобрени 49 проекта, по които се разкриват общо 667 работни места за 1 508 698 лева. По НП"Асистенти на хора с увреждания", по която се осигурява предоставянето на грижи в домашна среда, ще се осигури заетост на 55 социални и на 330 лични асистенти. Програмата"Старт на кариерата", по която в момента в публичната администрация работят 9 млади висшисти, предстои да бъде изменена, като ще се даде възможност на младежи до 24 години, завършили средно професионално образование, да бъдат наемани в частния сектор за период от 6 месеца. По НП"Помощ за пенсиониране" ще продължи да се субсидира заетостта на наетите през предходни години 104 безработни, на които не достигат до 5 точки за формиране на необходимия за пенсиониране сбор от осигурителен стаж и възраст съгл. чл.68, ал.1-3 от КСО. През 2009 г. в програмата ще могат да се включат и нови 3 лица. По Националната програма за заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания ще продължи да се субсидира заетостта на работещите към момента 89 лица с увреждания предимно над 75%. През 2009 г. за втора година ще се реализира програма "Възобновяване и опазване на българската гора". Цел на програмата е да се осигури заетост на безработни, отпадащи от социално подпомагане, или продължително безработни на разкритите от държавните лесничейства и дивечовъдни станции работни места. Тя се реализира чрез съфинансиране, като от бюджета на АЗ ще се предоставят по 200 лева месечно за трудово възнаграждение, а останалите разходи ще се поемат от Държавната агенция по горите. Програмата "В подкрепа на майчинството", която стартира през 2007 г., през м.г. бе значително изменена. С промените в нея се даде възможност майките да се върнат на работните си места освен в периода на получаване на обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, но и до навършване на 3-годишна възраст на детето им. През този период за отглеждане на детето им ще бъде наето по условията на програмата безработно или придобило право на пенсия лице, подбрано от самата майка. За област Русе през 2009 г. от бюджета на МТСП са осигурени средства в размер на 388 389 лева за субсидиране на заетостта на вече работещите 156 детегледачи, както и за наемане на нови 142 лица.

В НПДЗ`2009 са разписани новите национални програми за заетост "Нова възможност за заетост" и "Социални услуги в семейна среда". Първата предстои да бъде утвърдена, а втората стартира, като в област Русе са разкрити и наети на работа вече 137 безработни като домашни помощници за предоставяне на социални услуги по домовете на повече от 270 хора в тежко здравословно или социално положение. За реализацията на програмата са предоставени от ДБ близо 370 хил. лева. Включените безработни са подбрани от групите на регистрираните в бюрата по труда - с педагогическо, социално и медицинско образование, както и такива с придобит опит за обгрижване на възрастни, на хора с увреждания и деца в риск, или безработни над 50-години.
През 2009 г. ще стартира новата програма за обучение: "Повишаване на качеството на обучението на възрастни", както и новите проекти за обучение: "Собствен бизнес - смяна на професията", "Ресоциализация на лишените от свобода чрез професионална квалификация и обучение", "Пак ще успеем".

В сравнение с 2008 г. през тази, с цел постигане на още по-голяма ефективност в заетостта, се увеличават (с 9% до 39%) повечето индивидуални размери на изплащаните средства както за трудово възнаграждение, така и за обучение и свързаните с това допълнителни разходи, поемани от държавния бюджет съгл. ЗНЗ. По националните програми за заетост и обучение от ДБ се предоставят средства за трудово възнаграждение /240 лева и от 300 до 400 лева за лицата с висше образование/; допълнителни възнаграждения по КТ, за платения годишен отпуск и за временната неработоспособност по чл.40 от КСО; както и за дължимите от работодателя осигурителни вноски. Заплатата на детегледачките, които се грижат за близнаци по програма "В подкрепа на майчинството", ще бъде 350 лева при 300 лева през м.г. Част от програмите включват и модул "Обучение", за реализацията на който от държавния бюджет се предоставят и средства за мотивационно обучение /до 70 лева/ и обучение за професионална квалификация /до 1800 лева/, както и стипендии и средства за транспортни разходи на включените лица.

Насърчителни мерки. Регламентираните в ЗНЗ мерки за насърчаване на работодателите да наемат безработни ще се реализират и през 2009 г. в рамките на определения за тях финансов ресурс. За област Русе е предвидено да се субсидира заетостта общо на близо 500 лица и включването в обучение на 4 лица, за което са осигурени средства в размер на 763 638 лева. Включени са и нови насърчителни мерки - за наемане на лица от 50 до 64-годишна възраст; за подпомагане на безработни лица да започнат самостоятелна стопанска дейност. Предоставянето на финансови стимули на работодателите се извършва по утвърдена Процедура за кандидатстване и подбор на работодатели, съгласно която всички подадени в определения срок заявки се разглеждат и оценяват по критерии от съвета за сътрудничество към съответната дирекция "Бюро по труда". Първите процедури за набиране на заявки от работодатели ще стартират до края на седмицата (в периода 4-6 февруари). И през 2009 г. ще продължи реализацията на стартиралите в края на предходната година мерки за насърчаване наемането на младежи без образование за чиракуване, както и за наемане на майки с деца от 3 до 5 години. По условията на чл.57а от ЗНЗ ще се подпомагат и фирмите, които осигуряват транспорт на наетите от тях лица, живеещи до 100 км извън населеното място, в което работят и пътуват ежедневно.
Безработните лица също имат възможност да получат финансова помощ от държавния бюджет. Субсидия се предоставя на лица, които желаят да започнат собствена стопанска дейност, вкл. и в областта на земеделието. За тях се предоставя еднократна парична сума в размер на 2500 лева за разходи, направени за обработване на площи, за посадъчен материал, за торове и препарати или за закупуване на селскостопански животни и необходимата за отглеждането им техника, или за покриване на разходи, направени за започване на стопанската дейност. Тези лица могат да получат и средства в размер до 1000 лева за обучение, както до 500 лева за външни консултантски услуги.

Стимулира се и териториалната мобилност на безработни, които започнат работа в друго населено място. За тях са предвидени еднократни суми до 600 лева за покриване на разходите за преместване или месечно изплащане на суми в размер до 50% от ежедневните им транспортни разходи до местоработата извън границите на постоянното местоживеене. Освен това на безработните, получаващи социални помощи, които започнат работа без посредничеството на бюрото по труда, могат да се предоставят до 40 лева месечно.

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: