Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Аграрно-индустриалният факултет на Русенския университет отбеляза 70 години от създаването си
Автор: Екип Ruse24.bg 18:54 / 22.10.2024Коментари (0)179
©
Днес, 22 октомври 2024 г., Аграрно-индустриалният факултет (АИФ) на Русенски университет "Ангел Кънчев“ отпразнува 70 години от своето основаване. Тържеството в Канев Център събра преподаватели от различни поколения, настоящи и бивши студенти, докторанти, представители на образователни и културни институции, бизнес компании, с които факултетът си партнира успешно през своята 70-годишна история.

Сред официалните гости бяха ректорът на Русенския университет проф. д-р инж. Генчо Попов, акад. Христо Белоев – Почетен ректор и председател на Общото събрание на университета, зам.-ректорите на Русенския университет доц. д-р Десислава Атанасова, доц. д-р Галина Иванова и проф. д-р Теодор Илиев, г-н Драгомир Драганов – областен управител на Област Русе, д-р Росица Георгиева - началник на Регионално управление на образованието, директорът на дирекция "Образование и култура" в Община Русе – г-н Цветослав Димитров, г-н Валентин Димитров - обществен посредник в Община Русе.

Приветствено слово произнесе деканът на Аграрно-индустриалния факултет доц. д-р Калоян Стоянов, който отбеляза, че факултетът играе ключова роля в развитието на земеделската техника и технологии в България, като за тези седем десетилетия е дипломирал над 10 000 специалисти. Той е факултет-основател на съвременния Русенски университет.

"Първият факултет към Русенския университет, придобил облик на модерен и съвременен факултет, втъкал в себе си нишките на добрите практики, на иновативността в преподаването, на постиженията на преподаватели и студенти. Да си преподавател и студент в този факултет е чест и призвание.“, каза в словото си доц. д-р Калоян Стоянов.

Проф. д-р инж. Генчо Попов връчи специален плакет за изключителен принос за развитието на Русенския университет на декана на факултета доц. д-р Калоян Стоянов, отличавайки усилията на целия екип за утвърждаването на факултета и висшето училище. "Тази награда е символ на нашето признание за труда, усърдието и дълбоката отдаденост на преподаватели, служители, партньори и съмишленици през тези 70 години. Освен това, като израз на нашата подкрепа за бъдещото развитие, предоставяме ваучер за компютърна система, която да подпомогне модернизацията на обучението и научните изследвания.", каза още ректорът.

"Аграрно-индустриалният факултет е символ на един дълъг и успешен път за мнозина от нас, включително за предишния ректор – проф. д-р инж. Пламен Кангалов, за почетния ректор на Русенския университет – акад. Христо Белоев, за проф. д-р Атанас Митков – ректор в периода 1987 до 1993 г., както и за мен. И четиримата сме започнали своя професионален път като част от този факултет, а пътят ни към висшето ръководство на университета е белязан от дълбоките ни корени тук. Това е също доказателство, че нашият факултет има значителен принос не само в обучението на студентите, но и в развитието на университета като цяло.“, посочи в словото си проф. д-р инж. Генчо Попов.

Акад. Христо Белоев – Почетен ректор и председател на Общото събрание на университета беше единственият удостоен със специален плакет за изключителни заслуги и принос за развитието на Аграрно-индустриалния факултет.

"Поздравявал съм на много празници, но за тази годишнина ми е малко по-трудно, защото съм част от Аграрно-индустриалния факултет. Основан през 1954 година, факултетът преминава през множество исторически етапи на развитие, които са само повод за гордост. Без нашите факултети и разнообразието от над 50 специалности не бихме били това, което сме днес – силен и модерен университет. Всеки период има своите предизвикателства, но именно трудностите ни дават стимул да продължаваме напред. Можем само да се гордеем с пътя, който извървяхме заедно.“, каза акад. Белоев и пожела на всички здраве, само радости и много успехи.

Приветствено слово произнесе още областният управител г-н Драгомир Драганов, който връчи почетен знак и почетна грамота от името на областна администрация Русе на декана на факултета доц. д-р Калоян Стоянов за изграждане на Аграрно-индустриалния факултет и цялостен принос за образованието не само в Русенска област, а и в цяла България.

За доброто настроение на гостите на тържествената церемония за 70-та годишнина от основаването на Аграрно-индустриалния факултет допринесоха музикалните изпълнения на талантливите възпитаници на д-р Наталия Константинова и състезателите от клуб по спортни танци "Настроение“ с ръководители сем. Деспотови. Водещата на тържеството – Нина Арнаудова също отправи към присъстващите музикален поздрав.

Основан през 1954 г., през годините АИФ се утвърждава като водещ образователен и научен център в страната, като подготвя кадри в акредитираните професионални направления "Машинно инженерство“, "Общо инженерство“ и "Растениевъдство“. Факултетът е пионер в областта на механизацията и електрификацията на селското стопанство, както и в обучението на чуждестранни студенти.

Аграрно-индустриалният факултет заема приоритетни позиции в страната като водещ в науката, обучаването на кадри и приложната дейност в областта на инженерните науки.

В момента облик на факултета дават 4 катедри.

В АИФ работят общо 40 преподаватели, от които 1 академик, 4 професори, 18 доценти, 16 главни асистенти и 1 асистент. Обучават се около 380 студенти в ОКС “бакалавър" и около 120 студенти в ОКС “магистър", както и 30 докторанти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Зима 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: