Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Априлски театрален десант в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 13:20 / 08.04.2011Коментари (0)421
©
На сцената на Русенския драматичен театър през м.април се очаква чувствително нахлуване на професионални театрални трупи от други градове на страната. Започналата театрална реформа налага вече повече разменни контакти на съставите. Това ще спомага трупите да разширяват кръга за приобщаване на зрители, а оттам и повече финансови приходи.Самият театър ще разширява и кръга на известността си, на представяне на продукцията си, на творците си. Така например гостуването на Русенския театър в няколко града на България със спектакъла "Вечеря за глупаци" в средата на м. март наложи театърът ни да върне жестта на своите колеги, като ги покани те да гостуват на негова сцена. 

Театрален маратон очаква зрителите и през месеците май и юни, защото Русенския театър подготвя и следващо турне в България в края на м.май.
През м.април русенските зрители могат да видят следните спектакли на театрални трупи от страната.
На 14 април от 18 и 20 часа на голямата сцена на театъра отново ще гостува трупата на Нешка Робева с най-новия си спектакъл "Забравени" - музикално-танцов-поетичен спектакъл по текстове на Иван Вазов и Христо Ботев и музика на Исихия и Димитър Христов.Стиховете ще бъдат изпълнени от известната изпълнителка на художествено слово актрисата Джуни Александрова. С всяко ново представление Нешка Робева обогатява своите търсения на своя самобитно-модерен стил на изиграване на народния ни танц и вярваме, че триединството в най-новата й постановка ще предизвика нов интерес и възторжен прием. Всички спектакли на трупата на Нешка Робева са видяни от русенци досега и тя винаги е посрещана като любима и талантлива наша съгражданка.
На 18 април от 19 часа в камерната зала"Слави Шкаров" ще се представят студенти по актьорско майсторство от Театрален департамент на Нов Български Университет -София с художествен ръководител доц.Ева Волицер. Те ще представят спектакъла "Метаморфози" по Овидии.Нека да припомним, че актьорската си кариера Ева Волицер започва от Русенския театър в началото на 70-те години .Театралният департамент на НБУ отдавна е един от многобройните институти, където се обучават млади актьори и режисьори за театъра.Така че зрителите ще могат да видят търсенията на най-млади театрални творци.
На 19 април от 19 часа на голямата сцена ще се представи състав на Варненския драматичен театър"Стоян Бъчваров" със спектакъла "Фауст" от Йохан Волфанг Гьоте. Постановката е дело на една от най-известните и прововокативни с мисленето си театрални режисьорки Лилия Абаджиева. Тя винаги подхожда респектиращо оригинално към трактовката на класически текстове и такива са очакванията ни и при срещата с Гьотевия "Фауст". Тази година при определяне на наградите "Икар" на Съюза на артистите , постановката получи номинация за сценография, в лицето на сценографа Васил Абаджиев.
По мнението на критиката Лилия Абаджиева отново ни поднася едно неочаквано и доста провокативно решение на знаменитата немска класическа творба, в тона на един модерен театър.В постановката участва солиден брой от артисти на Варненския театър, като сред тях са имената на известни артисти като Гергана Плетньова/ млада актриса, снимала се вече в няколко нови филма/, Михаил Мутафов/ най-известният варненски артист от театъра и киното/, Даниела Викторова/ започнала кариерата си в Русенския театър в края на 90-те години/,Стоян Радев, Веселина Михалкова,русенецът Владислав Виолинов,Свилен Стоянов и др.
На 21 април от 19 часа на голямата сцена Драматичен театър"Невена Коканова"- Ямбол ще се представи с лиричната комедия на английския поет, критик и драматург Съмърсет Моъм "Благородният испанец". Една комедия, която ни въвлича във вихъра на романтичната любов, тънката и закачлива ирония, остроумния диалог и крайно колоритни персонажи.

Респектират имената на създателите на постановката: режисьор е известният български актьор Велко Кънев, сценографията е на един от най-талантливите ни съвременни сценографи Вячеслав Парапанов, костюмите на друга талантлива сценографка Александрина Игнатова, а хореографията на авторитетното име от областта на модерния танц - Петя Стойкова. Участват ярки артисти от трупата на театъра като Милен Каракамушев,Ивана Христова-Димитрова,Волен Митев, Михаил Лазаров, Велика Видева и др.

На 28 и 29 април от 19 часа на голямата сцена театърът от Оснабрюк,Германия съвместно с Русенския драматичен театър ще представят един съвместен театрален проект, плод на тригодишно сътрудничество между двата театъра. Това е постановката "Русчук-спасеният език", драматизация на режисьора Иван Станев по книгата на Елиас Канети "Спасеният език" , в частта - спомените на Канети за ранните му години от детството в Русе/1905-1911 г./

Спектакълът е дело на режисьора Иван Станев, български театрален творец, който от двадесетина години живее и твори в Германия, извоювайки си име на известен европейски театрален режисьор. Той е прочут с крайно провокативните си спектакли, модерните интерпретации на текстове и безжалостно разкриване на нервни центрове от съвремиетно ни.

В спектакъла освен актьори от театъра в Оснабрюк, участват и младите актьори от Русенския театър Евгения Явашева,Ясена Господинова,Борислав Веженов и Тихомир Благоев.
На 1 май спектакълът ще бъде представен и пред столичната публика на сцената на театър "София".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: