Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Болница плаща семестриалните такси на студентите, заради недостиг на медици в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 09:37 / 07.08.2024Коментари (0)1063
©
Иванна Лалева е сред първите завършили стипендианти на университетска болница "Медика". Успешно е взела държавния си изпит и през септември ще получи диплома за медицинска сестра. "Започнах да уча през 2020 г., главната сестра ме подкрепи , подписах договор с болницата и това ми носи сигурност,  пет години аз знам, че имам работа", разказва тя.

Тя е една от 30-те медици, които са имали шанса да бъдат включени в специално създадената стипендиантската програма на болницата. Здравното заведение плаща семестриалните такси на студентите, а след завършване на образованието си те подписват петгодишен договор за работа там. И ако този метод вече се прилага и в други здравни заведения, то в тази болница първите завършили специалисти вече започнали работа.

"Дълго време работим със студенти, в един момент решихме, че е добре да направим тази стипендиантска програма, която поема семестриалните такси и не само, помагаме на нашите студенти да могат да се изучат в тези тежки четири години", казва Теодора Гайтанджиева-главна медицинска сестра УМБАЛ "Медика"-Русе.

Като университетска клиника, болницата работи с почти всички медицински университети в страната. "Ние сме първото лечебно заведение, извън медицинските университети,което се акредитира за специализацията на специалистите по здравни грижи. Работим с всички медицински университети в цялата страна- Варна, Плевен, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София и сега в момента болницата има доста млади хора, които си карат летните стажове, които се полагат за програмите за обучение на студентите", казва още Гайтанджиева.

А подборът на кадри започва още от средното училище. "Ние ходим много и по училищата, за да презентираме нашата професия. Показваме им доста неща, които ги има тук в залата, ние ги носим по училищата не само в Русе, но и в околните градове и области, по тази начин се мъчим да ги запленим да харесат професията", допълва главната медицинска сестра.

Но не само учениците са бъдещи медицински кадри, а и работещи служители на болницата, като Иванна, която преди да реши да учи за медицинска сестра  била технически сътрудник. Пред нея се открила възможност да се развива професионално и получила подкрепа. След завършването си избрала отделението по пластична хирургия и изгаряния, и вече им амбиция да се квалифицира като операционна сестра. "Аз харесвам хирургията като цяло и се чувствам добре.Има динамика, има адреналин и това ме кара да се чувствам добре", казва Анна.

"Болницата е широко отворена да можем да вървим заедно ръка за ръка. Тези млади хора тръгвайки, учейки, полека лека преминават през всички отделения на болницата и всяка, така както е в любовта, много жени срещу мен и аз избирам само една, така и тук, много отделения, в които всяка намира мястото, което й пасва, където я дърпа  и полека лека всички тези момичета болницата застава зад тях с различни начини за спонсориране, за подпомагане, а пък те полека лека влизат в професията за да могат да разберат къде искат да работят", коментира . Огнян Хаджийски, началник на отделение по Пластично-възстановителна и естетична хирургия УМБАЛ "Медика".

За да не допускат изтичане на квалифицирани медицински кадри в чужбина, от болницата казват, че са осигурили и добро заплащане на медицинските сестри. "Към 90 души имаме стипендианти още, но работим затова да имаме още повече. Аз съм говорила с колеги в цяла България , когато сме коментирали кризата в здравеопазването, и да,  има такава и тя е много сериозна, но смея да твърдя , че нашето лечебно заведение има доста конкурентно заплащане. Над 80% от нашия персонал са изключително млади хора", допълва Гайтанджиева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: