Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Борим данъчни измами съвместно със служби от Гюргево
Автор: Екип Ruse24.bg 14:25 / 04.12.2008Коментари (0)479
Работна среща на тема "Обмен на информация и съвместни действия между институциите, работещи в областта на акцизите и ДДС, с цел повишаване на постъпленията в бюджета на страната и борба с измамите" се проведе днес в Русе. Тя бе организирана от Регионалната Митническа Дирекция в Русе и на поканата на нейния директор Костадин Соколов от Република Румъния се отзоваха Дину Енеску - директор на Дирекцията за Акцизи и митнически процедури в Букурещ, Кристой Роберт - директор на Митница Гюргево, Димитреску Корнелиа - директор на дирекция "Публични финанси" в Гюргево, Санду Георге - комисар на Финансовата полиция в Гюргево и още техни колеги. От българска страна участваха , директорът на ОУИ - Велико Търново Милена Найденова, директорът на ТД на НАП - Русе Любомир Димитров и колежката му от Велико Търново Галина Николова и други ръководители на крайгранични звена от митническата и приходна администрации.

В програмата на срещата бяха направени презентации от началника на Митница - Русе за извършеното в противодействие на нарушенията с акцизни стоки, от гл. експерт Пенка Димитрова от Дирекция "ОУИ" - В. Търново за мисията, визията и структурата на НАП. В тях бяха представени най-характерните случай на измами с акцизни стоки. При нефтопродуктите се използва изграждането на незаконни хранилища за горива в близост до граничните паркинги, продажби от освободени от акциз крайни потребители, предлагането на нестандартни горива, като дори е засечен случай да се продава на ТИР-ове гориво за селскостопански самолети. След съвместни разработки на русенските митничари, полицаи и приходни служители са иззети като санкция 130 000 л. енергийни продукти. При контрабанда на алкохолни напитки са задържани 3341 фалшиви бандероли, внесени предимно от Украйна. Характерно нарушение е превозването на стоки за ЕС без документи за обезпечен акциз в страната за получаване. От началото на 2008 г са иззети 10 545 литра контрабанден алкохол. При тютюневите изделия най-честото нарушение е продажбата без бандерол или с фалшив от Сърбия и Украйна. За избягването на декларирането и плащането на акциз при внос на автомобили, най-масово се използва бързата препродажба или използването пред КАТ на фалшиви документи за платен налог. В резултат на съвместните действия на митничарите и НАП, 209 нарушители са санкционирани за повече от 1,5 млн.лв. и до прокуратурата са изпратени 32 уведомления.

На срещата бяха разгледани нови възможности за бърза обмяна на информация между митнически и данъчни органи в крайграничните зони на България Румъния, защото нарушенията все по-често са дело на добре организирани престъпни групи. Представителите на двете страни се договориха да предложат на своите правителства законодателни промени, с които да се регламентира обмяната на информация при оперативни проверки на контролните органи. Ще бъде изготвен план за обмяна на опит и синхронизиране на дейността за съвместни действия, а чрез периодични проверки да се обсъждат "новостите" в схемите за нарушения. В заключителния протокол бяха включени предложенията на директора на ТД на НАП - Русе Любомир Димитров за оперативна размяна на информация, установена при контролни дейности на конкретни лица, разкриване на имоти и банкови сметки в Румъния за български данъчно-задължени лица, а също и инвентаризация на стоки на наши фирми в складове отвъд Дунав. По негово настояване бе отбелязано максимално да се намали срокът за отговор по изпратени молби за предоставяне на информация за български фирми, търгуващи с румънски контрагенти.

В края на срещата ръководителите на румънските и българските митнически и приходни институции изразиха удовлетворението си от постигнатото съгласуване на действията и убеждението си, че съвместната им работа занапред ще е още по-ползотворна.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: