Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Божидар Йотов: Може да е бавно, но хубавите неща все пак се случват
Автор: Екип Ruse24.bg 06:25 / 31.12.2009Коментари (1)1142
© Ruse24.bg
На прага на новата 2010 година Ruse24.bg потърси кмета на Русе Божидар Йотов, който разказа за най-интересните проекти - предстоящи и вече реализирани на територията на града.

- Г-н Йотов, как бихте окачествили отминаващата година в професионален план? Кое определяте като най-голямо постижение на администрацията ви, и кое - като най-голям провал?

- Трудно ми е да разкажа с няколко изречения какво се промени в Русе за тази година, но ще се опитам поне да спомена по-важните акценти. За осигуряването на по-високо качество на живот приоритетно стартирахме проекти в сферата на водоснабдяването и канализацията не само за Русе. Имаме проектна готовност за кандидатстване за изграждане на канализацията на кварталите Средна кула и Долапите и селата Николово и Басарбово. Най-големият проект е по програма ИСПА, на стойност 47 милиона евро. Не е редно големи населени места като град Мартен в 21 век да нямат канализация.

За облагородяване кварталите на града и съставните села през годината бяха благоустроени редица междублокови пространства и на места изградени нови улици. През 2009 година бяха преасфалтирани и ремонтирани улици с обща площ 129 620 кв.м. Направихме подобрения на залата за джудо, на спортната зала в к-с "Ялта" и основен ремонт на спортна зала "Дунав", включително цялостна климатизация.
Предстои основен ремонт на 10 детски ясли на стойност 6 482 260 лева, като целта е преди всичко подобряване условията за живот при отглеждането на нашите деца. Средствата са по проект на Община Русе по оперативна програма "Регионално развитие".

Знам, че моите съграждани искат по-бързо и по-видимо да се променя градът, но за съжаление ще трябва повече търпение. В България хубавите неща се случват по-бавно, но по-важното е, че все пак се случват.

Въпреки финансовата криза успяхме да задържим инвестиционния интерес към Русе през настоящата година. Винаги съм бил категоричен, че ако искаме градът ни да се развива като модерен и европейски град, трябва да има преди всичко силна регионална икономика. Затова заедно с моя екип се постарахме да привлечем крупни инвеститори. Искаме градът ни да има работещи фирми и предприятия, с достатъчно работни места и реално заплащане на труда. Смятам, че само така можем да задържим младите хора в Русе. Сред нашите най-големи инвеститори мога да откроя "Приста ойл" АД и "Денси" АД, с които Община Русе осъществява публично-частно партньорство за строежа на спортно-развлекателен комплекс.

Тук е мястото да отбележа, че всъщност едно от най-големите постижения е реализацията на Спортната зала. Пусковият срок на обекта е май 2011 година. Както виждате строежът на Спортната зала върви усилено, работи се непрекъснато. Строежът вече е над кота нула, въпреки сложното изпълнение и уникалната си конструкция. Категоричен съм, че няма никакво забавяне, всичко върви по план. Ще припомня, че Спортната зала ще е с 5 600 седящи места, които могат да бъдат увеличени на 7000. Това позволява реализирането на 30 вида спорт за световни и европейски първенства. Планиран е сектор за обслужване на зрители с прилежащи гардеробни и сервизни помещения. В т.нар. сектор за състезания ще има административно-треньорски блок, гардеробни и тренировъчни зали за баскетбол, художествена гимнастика, волейбол, бадминтон, фехтовка и др. Проектът предвижда залата и молът да бъдат свързани с "топла връзка" на ниво втори етаж на търговския център и ниво трибуни. Спортната зала ще е с различен капацитет при различните видове мероприятия: при спортни състезания - 5000 зрители; при бокс - 6000 зрители; при концерти - между 6500 и 7000 зрители.
Така че русенци ще могат да се гордеят с още един шедьовър на архитектурата.

В Общинския Индустриален парк край града вече работи френският завод "Монтюпе". Другата мащабна инвестиция в този парк - заводът на испанската фирма за производство на керамика "Керос" вече също действа на пълни обороти. Очаква се скоро, въпреки световната икономическа криза, да започне да инвестира и друга голяма компания - немската "Витте Аутомотиве".

Стремим се да създадем колкото се може по-благоприятна среда за бизнеса, искаме да има повече крупни инвеститори в нашия град, тъй като това означава повече работни места и по-атрактивно заплащане. Щом това стане - покупателната възможност на русенци ще нарасне, а оттам и жизненият стандарт на моите съграждани. Ето защо се стараем да покажем, че Русе е модерен град, в който е добре да се инвестира. Ние благоустрояваме града, изграждаме добра инфраструктура, доказваме, че Русе има редица логистични предимства пред останалите градове от страната. Искаме да изявим уникалността на нашия град и така той да стане привлекателен за още и още инвеститори.

Да, имаме още редица нерешени проблеми, но искрено се надявам до края на мандата да успеем да реализираме по-голямата част от поставените цели.

- Имаше идея за изграждане на път, който да свързва кварталите Родина и Ялта. На какъв етап е проектът и кога ще бъде реализиран?

- Работи се усилено по завършването на проекта. След двадесетина дни той ще бъде представен за разглеждане и одобрение в ОбС-Русе. Идеята ни е след приемането на Бюджет-2010 и след решението на местния парламент да започнат реални строителни дейности по изграждането на подлеза между кварталите Родина и Ялта. Мястото на този подлез ще бъде в района на магазин „Кауфланд", където пътникопотокът е най-голям.

- До къде стигна работата по придобиване на крайречната алея и какво ще се прави за облагородяването й?

- На 10 юни 2009 г. Народното събрание гласува след обсъждане на първо и второ четене Закон за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. Съгласно приетата поправка, русенското пристанище, наречено в закона „Пристис", стана публична общинска собственост. Община Русе се задължава да не променя неговото предназначение. Първото, което предстои да направим от крайбрежната зона, е да я превърнем в едно прекрасно място за отдих. Моето лично мнение е, че градът ни трябва да се обърне с лице към реката. Крайбрежието е огромен потенциал, който трябва да се използва. Всички европейски градове по река Дунав се възползват максимално от речните ресурси. 

Миналата седмица подписахме приемно-предавателен протокол с Област Русе за преминаването на крайбрежната зона към Община Русе. Намерението на общинска администрация е да благоустрои зоната и да я превърне наистина в по-добро място за отдих и туризъм.

- Има ли развитие по въпроса за терена на старите казарми? Какво ще се строи там?

- Трудна е ситуацията с този терен. Знаете имаше сериозни дебати в обществото по този въпрос. Има решение на ОбС-Русе относно визията за района и там ще бъде изграден голям младежки комплекс, от какъвто отдавна имаха нужда младите хора на Русе. Всъщност бих искал да уточня, че нашето виждане е старите казарми да придобият съвсем различен вид и мястото да се превърне във втори център на града. В следващите няколко месеца предстои приемането на комуникационно-транспортен план, според който всички улици около терена ще бъдат разширени. Вече е разработен проект за алеи „Независимост" и предстоят ремонтни работи. След това, най-вероятно на базата на публично-частно партньорство, ще бъде изграден и младежкият комплекс. Той ще бъде не само за отдих и развлечение на русенските младежи и деца, но и място за спорт.

- Къде и как смятате да отбележите празниците?

- Със семейството си в къщи. За мен Коледа и Нова година са празниците, в които трябва да съм до моето семейство. През годината не ми остава много време да бъдем заедно. Така че наистина дължа на най-близките си хора повече внимание през тези дни.

- Пожелайте нещо на русенци.

- В навечерието на най-святите и дългоочаквани Коледни и Новогодишни празници пожелавам на моите съграждани здраве, защото е важно, щастие - защото е нужно на всеки един от нас, и любов, защото всеки човек трябва да бъде обичан.

Нека Новата 2010 година донесе повече радост в домовете ни, надежда за хубави дни и упование в собствените сили!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
кмете, безработицата в русе винаги е държала рекордно ниво. и сега е така. кажи колко работни места осигуряват най-големите инвеститори? колко точно? един от най -наболелите проблеми на града са паркингите. преди да се чудите каква нова простотия да построите , направете това . широки , удобни. място може да се намери . дори това което направихте по "плиска " не е лошо . продължете го ! пооправете и малките улици . паркинга пред блок " клокотница " прилича на лунен пейзаж. не е редно да асфалтирате само пред вашата кооперация на алеите .
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Пожари 2024
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: