Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Броят на уличните кучета в Русе расте
Автор: Екип Ruse24.bg 10:26 / 17.12.2008Коментари (0)264
© Ruse24.bg
На седмица в Общината постъпват по 3-4 писмени жалби, а сигналите по телефона са два пъти повече. По последни данни, по улиците в града се разхождат близо бездомни 4000 животни. Повечето от тях са кастрирани и обезпаразитени. Има обаче и новодошли, мигрирали от вилни зони и села, които сега търсят храна и подслон в града. Единственото решение за увеличаващия се брой безстопанствени кучета е прибирането им в двата приюта в града - Общинския и на Българо- германското дружество. Според новия закон за защита на животните, безстопанствените четириноги могат единствено да се обезпаразитяват и кастрират. След престой от две- три седмици, те трябва да бъдат върнати на местата, откъдето са взети. Твърде малко от тях успяват да бъдат осиновени.

"Според този закон и третиране на кучетата, броят им трябва да намалее драстично в следващите няколко години", обясни Стефан Станчев - началник на Общински приют за бездомни кучета. Не по-малък е проблемът с агресивните кучета. Според ветеринарния правилник, те трябва да бъдат евтаназирани. По закон обаче това може да стане само с подпис на представител на неправителствена организация, а те обикновено отказват съгласие. Така тези кучета не могат нито да бъдат пуснати на свобода, нито осиновени. Доктор Станчев напомни, че гражданите трябва да са с повишено внимание дори към кастрираните кучета.

"Кастрирането куче не е безопасно,то запазва своите поведенчески навици. Кастрацията влияе на 30 процента от обработените кучета. Другите си запазват манталитета и навиците отпреди това", каза още Станчев.

В Общинския приют има пет подобни агресивни кучета, които са затворени от месеци. Освен тях в него живеят още 60, от които 20 са обезпаразитени и кастрирани и се очаква да бъдат пуснати на свобода. В момента приютът има 1 екип и 1 автомобил. Той обслужва Русе и останалите населени места в общината.

Източник: БНТ "Север"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: