Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Четири амбициозни проекта стартира РУ "Ангел Кънчев"
Автор: Екип Ruse24.bg 10:08 / 23.12.2008Коментари (0)411
© Ruse24.bg
Четири проекта с договорено финансиране по Фонд Научни изследвания за 2009 г. спечели русенският университет "Ангел Кънчев". Три от тях са със срок на изпълнение 3 години (36 месеца).

По първия от тях в Русенския университет трябва да се създаде "Регионален център за устойчиво развитие и използване на земеделска и транспортна техника", за което се осигурява финансиране в размер на 540 000 лв. Координатор е русенското висше училище в лицето на доц. Христо Белоев, проф. Димитър Станчев и екип учени от Аграрно-индустриалния и Транспортния факултети. Партньори по проекта са Техническият университет - София, Техническият университет - Варна, Институтът по мелиорация и механизация - София и Институтът по почвознание "Н. Пушкаров" - София.

Целта на изследователската работа е да се правят качествени изследвания върху енергийните и екологичните показатели на земеделските и транспортните средства; да се изучава състоянието на почвообработването и да се създават условия за подобряване на качествата на самите земеделски почви; да се поддържат в оптимално състояние техническите ресурси в земеделските дейности и да се осигури съвременна превантивна диагностика.

В резултат от реализирането на проекта се очаква да се формират мултидисциплинални научни екипи, които трайно във времето и ефективно да решават проблемите на почвообработването, качествата на почвите, енергийните и екологичните параметри на земеделските и транспортните средства. Друг съществен резултат е търсеното високо ниво на научните проучвания в тази област и на подготовката на младите учени. Тези резултати ще се мултиплицират в партньорските университети и институти, като по този начин ще се постигне устойчиво развитие на Центъра. Значителна част от средствата по проекта са предназначени за закупуване на необходимата модерна научноизследователска апаратура.

По проекта "Разработване на интелигентни технологии за оценка на качеството и безопасността на хранителни земеделски продукти" ще бъде създадена нова технологична платформа за анализ и оценка на потребителските качества на зърнено-житни култури, плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти. Платформата ще може лесно да се адаптира за изследване и на други хранителни изделия. Тя трябва да послужи като база за ново поколение технологии, осигуряващи гаранции на потребителите относно свойствата на консумираните храни.

Проектът предвижда използването на съвременните технически системи за формиране и анализ на информация като компютърно зрение, спектрален анализ във видимата и близката инфрачервена област, математическите методи на изкуствените невронни мрежи, размитата логика, многомерния статистически анализ и др.

Координатор на разработката отново е Русенският университет в лицето на доц. Миролюб Младенов и интердисциплинарен екип от Електрофакултета и други звена на висшето училище в партньорство с учени от водещи в предметната област български университети - Университета по хранителни технологии - Пловдив и Тракийския университет - Стара Загора. Финансирането е в размер на 376 000 лв.

Проектът "Нови материали и нанотехнологии", чието финансиране възлиза на 570 000 лв., е спечелен в конкурса по направление "Стимулиране на научните изследвания в държавните висши училища" към Фонд Научни изследвания от Машиннотехнологичния факултет. Координатор е Русенският университет в лицето на катедра Материалознание и технология на материалите. Екипът от учени се ръководи от доц. Валентин Гагов (декан на факултета), проф. Борис Томов и др., а отговорен изпълнител е д-р Росен Радев. Темата ще бъде реализирана съвместно с учени от Техническия университет - Габрово, Технологичния университет в Силезия - Полша, Университета в Осака - Япония, Университета в Кардиф - Великобритания, фирма "Алкомет" АД - Шумен.

Цел на проекта е да бъдат изследвани възможностите за стимулиране на деформационните процеси при получаването и обработването на ултрадисперсни алуминиеви сплави. Ултрадисперсните сплави с размери на зърната от 0,1 до 1 микрон, и нанодисперсните сплави със зърна под 0,1 микрон имат по-висока якост и пластичност в сравнение с конвенционалното им състояние и са особено подходящи за изработване на сложни детайли и инструменти. Получаването на достатъчно големи образци от такива сплави е възможно само чрез методи на интензивна пластична деформация, а обобщени изследователски данни за механичното поведение на такива сплави липсват включително в световен план. Българските постижения в нанотехнологиите са главно в електрониката и за различни видове покрития. Освен натрупването и систематизирането на необходимия експериментален опит в тази област от работата по проекта се очакват и определени практически резултати като например разкриването на възможности за по-широко индустриално приложение на ултрадисперсните алуминиеви сплави.

Четвъртият проект е със срок на изпълнение 2 години и е спечелен по конкурс "Двустранно научно-техническо сътрудничество между България и Словакия". Темата Числен и качествен анализ на комплексни нелинейни системи в индустриалното моделиране" се координира от катедра Числени методи и статистика на Русенския университет с ръководител на разработката доц. Любен Вълков. Партньор от словашка страна е Комениу университет в Братислава. Цел на изследването са математико-статистически методи, чрез които да се създават специфични модели за проектиране в индустрията. Финансирането на проекта е в размер на 38 000 лв.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: