Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
ДТ "Сава Огнянов" кани русенци да се докоснат до традиционно китайско сценично изкуство
Автор: Цвети Христова 13:16 / 24.06.2024Коментари (0)1525
©
Изключително красива история за неосъществената любов – за това разказва операта "Среща сред цъфналите праскови“, която русенската публика ще може да гледа на 6 юли, от 19:00 часа, на Голяма сцена на Доходното здание. Заглавието е част от репертоара на китайската традиционна опера Кунцю, която възниква в град Суджоу през 14-и век, предава Ruse24.bg. Тя е от най-старите форми на китайска опера, която се изпълнява и до днес.

От нея произлизат различни разновидности, сред които и прочутата Пекинска опера. Операта Кунцю е включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство и сега гостува в Русе по покана на ДТ "Сава Огнянов“, за да могат русенци да усетят досег с традиционното китайско сценично изкуство. 

Шанхайската трупа за операта Кунцю е основана през 1978 г. и до днес тя съхранява и продължава да предава тази вече столетна форма на китайска опера. Част от нея са прочути и високо признати изпълнители на Кунцю. От създаването си досега трупата е поставила близо 300 традиционни спектакъла, като същевременно насърчава създаването на съвременни произведения.

Сред знаковите ѝ постановки са "Павилионът на божурите“, "Дворецът на вечния живот“ и др. Спектаклите на трупата са отличени с най-важните национални награди и тя изнася представления по цял свят. Сюжетът: "На пролетния празник Цинмин, ученият Цуей Ху се отправя към южния район на Пролетния град. Жаден, той търси вода в къщата на един фермер, където среща очарователна млада девойка, в която се влюбва.

Цуей Ху не може да забрави красотата на момичето и двамата се събират отново в сънищата му. Той копнее да се завърне в южната част на града, където открива, че прасковените дръвчета все още цъфтят, но портата е заключена и момичето не се вижда никъде. Съкрушен, той написва на вратата прочувствено стихотворение. То продължава да се чете столетия по-късно...“

Гостуването се осъществява в сътрудничество с посолството на Китай в България във връзка със 75 годишнината от установяването на дипломатически връзки между двете страни. Благодарение на Община Русе, програма "Култура“ и Фондация "Косьо Станев“, спектакълът ще се играе безплатно в Русе. Преводът на постановката е със субтитри.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: