Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Дават старт на Трансверзалата "Възраждане 1762"
Автор: Екип Ruse24.bg 09:54 / 16.07.2012Коментари (0)523
Бивши и настоящи студенти от
РУ "Ангел Кънчев":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Дават старт на Трансверзалата "Възраждане 1762" на 18 юли от 18.00 ч. пред Ректората на Русенския университет. 70 настоящи и бивши студенти, преподаватели и служители на университета участват в мащабното туристическо начинание, което ще преодолее сложния маршрут от Тимок до Света гора на 20 и 21 юли. Инициативата на Спортно-туристическо и природозащитно дружество "Академик" е кулминационно събитие в кампанията на русенското висше училище, посветена на 250-годишнината от написването на История Славянобългарска, 290 г. от рождението на Паисий Хилендарски и 200 г. от рождението на Баба Тонка.

Специалният ритуал на 18 юли от 18.00 ч. ще даде предварителен общ старт на групите, участващи в трансверзалата. Туристите ще представят с информационни табла, фотоси и карти обхвата на походите. Те са изключително благодарни за доверието, оказано им от академичното ръководство на университета и ректора проф. Христо Белоев, както и за подкрепата на "Еконт Експрес" ООД, без които уникалното начинание трудно би се реализирало. След като поднесат венец пред паметника на патрона на Русенския университет, Ангел Кънчев, те ще предприемат шествие с велосипеди и автомобили по улиците "Янтра", "Доростол"," Александровска", "Цар Освободител", "Генерал Скобелев", "Борисова", "Константин Иречек", "Славянска", "Епископ Босилков", "Княжеска" и "Баба Тонка". Шествието ще носи транспаранти, плакати и знамена с посланията на инициативата, която туристическият екип на трансверзалата посвещава и на своя университетски град.

Организираните в 9 групи планинари ще започнат походите на 20 юли в 5.30 ч. По две групи ще тръгнат от пунктовете хижа Миджур, хижа Пионерска, хижа Рибни езера и гр. Сандански. Една група ще започне изкачването от Света гора. Финишът е планиран за 18.00 ч. на 21 юли в пунктовете хижа Ком, Комплекс Мальовица, хижа Яворов и Кулата-Промахон, където трябва да се съберат 8 от групите. 9-тата ще завърши прехода си при устието на р. Тимок. Мащабната трансверзала от Дунав до Бяло море ще обхваща непреминаван досега разнообразен и много труден маршрут. Той пресича България от устието на Тимок до границата с Гърция през едни от най-високите върхове и планини на Балканите - Западна Стара планина, Люлин, Витоша, Верила, Рила и Пирин - по линията на маршрут "Е-4". По-нататък продължава по река Струма до Света гора и Бяло море. Цялото трасе е разделено на 9 етапа и групите ще ги преодоляват едновременно за 36 часа, като осъществят жива връзка помежду си. Три от тях са съставени от колоездачи, една от гребци-каякари и останалите от планинари-пешеходци.

Етапът от високия 2168 м. връх Миджур, в Западна Стара планина, до връх Ком ще бъде предложен от дружество "Академик" и Русенския университет за включване в системата на Европейските трансгранични пешеходни туристически маршрути съответно към "Е-3" или "Е-4", за което се подготвят съответните официални документи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: