Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Дискутираха кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата
Автор: Екип Ruse24.bg 17:25 / 05.08.2013Коментари (1)793
©
Русе е град с богато културно наследство и си струва то да бъде популяризирано в Европа и света, това са посочили най-много анкетирани русенци като причината градът да кандидатства за Европейска столица на културата през 2019. На няколко последователни работни срещи, организирани от Община Русе и фондация "Русе - град на свободния дух", представители на културния сектор и читалищата, както и заинтересовани граждани дискутираха теми, свързани с кандидатурата на Русе и мястото на града на културната карта на Европа.

По време на дискусиите присъстващите се обединиха около няколко становища, свързани с основните причини защо си заслужава творческите общности в Русе да се посветят на кандидатурата на града. Бяха посочени възможността гражданите да се обединят около една обща кауза, както и способността за подобряване на културния живот в града и региона чрез привличане на допълнителни средства за културни дейности и за инвестиции в градското развитие. Беше изтъкнато и значението за местния бизнес. По време на срещите бяха дискутирани и методите за постигане на икономическа стабилност чрез активно трансгранично сътрудничество с Гюргево и Букурещ.

Сред присъстващите бяха поставени въпросите за предимствата, които Русе има пред останалите български градове, кандидати за Европейска столица на културата. Градът е единственият в страната, който предлага възможности за трансгранично сътрудничество с Румъния и други страни, прилагайки Дунавската стратегия. Специална тежест в културните среди на стария континент има фактът, че Русе е градът на единствения български Нобелов лауреат Елиас Канети.

На срещите беше отчетено и силното въздействие на артистичните събития, които са емблематични за града - уважавания класически фестивал "Мартенски музикални дни", както и новата съвременна фестивална форма "Аз, градът". За успешната кандидатура на Русе биха допринесли и връзките с природни и исторически обекти като Русенски Лом, римската крепост Сексагинта Приста, средновековния град Червен, както и Ивановските скални църкви - обект на ЮНЕСКО, и уникалния манастир "Св. Димитър Басарбовски".
По време на поредицата от срещи бяха засегнати и проблемите на инфраструктурата, които могат да бъдат решени в надпреварата за престижната титла. Остра е необходимостта от завършване на спортната зала в града, от реставриране на емблематични архитектурни забележителности и изграждане на велоалеи. Има интересни възможности и за превръщането на стари индустриални сгради в артистични центрове.

Кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата 2019 е обвързана с решаването на много задачи в хода на подготовката. Местната власт, представителите на културните институции, на читалищата и част от бизнеса си подават ръка, за да може градът да извоюва заслуженото признание и да затвърди авторитета си като един от най-добрите културни центрове в България.

Все по-ясно се осъзнава, че спечелването на престижната титла ще доведе до съживяване и облагородяване на дунавския град, както и до стабилни трансгранични връзки. Участниците в срещите стигнаха до идеята подготовката на Русе да бъде използвана и като стратегически план за стопанското и културно развитие на града, дори и в случай, че друг град спечели кандидатурата за Европейска столица на културата през 2019.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.08.2013 г.
0
 
 
Нали гражданите гласуваха за съвсем друго лого на кандитатурата.Тогава ни замотаха ,че ще вървят паралелно и двата проекта,откоито определено другият беше с пъти по-успешен,но нашите мили управници пак ни завъртяха и тихомълком наложиха тази драсканица на 3 год.дете за официално лого.Къде отиде допълнителното обсъждане,или е минало без нас някъде на уиски в оня хотел с лъскавите ламарини.С тази управа ще станем столица на културата на албанския празник,ако дотогава останат жители в Русе.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: