Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Дискутираха приемната грижа в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 13:11 / 16.05.2011Коментари (0)407
©
Приемната грижа - алтернатива на деинституционализацията".Това е темата на кръглата маса, организирана днес в Русе от Жени ГЕРБ. Официални гости на дискусията бяха народните представители от 19-ти МИР Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Даниела Миткова, областният управител на Област Русе Пламен Стоилов, неговият заместник Иван Григоров и зам.-изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Янита Манолова. Във форума се включиха и представители на социални институции, неправителствени организации, експерти, журналисти и др.

Дискусията беше официално открита от г-н Нунев. В приветсвието си той подчерта, че темата на кръглата маса е от изключително значение, тъй като е свързана с децата. От името на народните представители от ГЕРБ, г-н Нунев се ангажира да съдейства за реализиране на проекти, свързани с приемната грижа в Русе и региона.

"Изразявам пълната си подкрепа за всички мерки, свързани с деинституционализацията, които са предприети на територията на областта", каза в приветствието си г-н Стоилов. Той припомни за вече закрития Дом за деца в с.Могилино, както и за съществуващите защитени жилища в Русе и региона.

В приветствието си, г-жа Манолова изтъкна, че поставената цел е приемната грижа да бъде не просто социална услуга, а услуга с европейски стандарт. Тя припомни, че деинституционализацията и планирането на приемната грижа са сред основните приоритети на правителството.

Обща рамка на политическия документ "Визия за деинституционализация на децата от специализираните институции" представи народният представител Светлана Ангелова. Тя разясни и какво предстои, в контекста на развиване на приемната грижа. Презентация за проекта "Приемна грижа" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" направи Татяна Дончева - директор на РДСП - Русе. Присъстващите на форума бяха запознати и с условията и реда за кандидатстване за приемни родители от директора на ДСП - Русе Мариела Личева. Тя представи и постигнатите резултати в предоставянето на приемната грижа в Община Русе. Директор на ДСП - Бяла Елеонора Рацова даде актуалната информация за проучените и утвърдени приемни семейства в Община Бяла. Възможности за утвърждаване на статута на "Професионалните приемни родители", като професия, регламентирана в Класификатора за длъжностите в Р България и предлагането й към дирекция "Бюро по труда" представи Петя Любомирова - директор на Д "БТ" - гр. Русе.

В рамките на форума беше представена и добра практика на Комплекса за социални услуги за деца и семейства гр. Русе в областите Русе, Плевен и Ловеч и успешен международен опит. Презентацията направи Галина Бисет - Регионален директор за Източна и Централна Европа на "Надежда и дом за децата" - Великобритания и консултант на Еквалибриум. Участниците в дискусията видяха и филм на БНТ Север за професионално приемно семейство от гр. Русе. Лентата беше представена от нейния автор Венета Николова. Представителите на приемни семейства споделиха пред присъстващите опита си в приемната грижа.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: