Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Драгомир Драганов се обяви против затварянето на единствената банка в Две могили, очаква се тя да спре работа до броени дни
Автор: Екип Ruse24.bg 13:15 / 27.10.2024Коментари (0)621
©
След редица сигнали от граждани и фирми областният управител на Русе Драгомир Драганов се обяви против затварянето на единствената банка в Две могили, съобщиха от Областната администрация.

Става дума за клона на ОББ, който предстои да прекрати дейността си буквално след по-малко от седмица. За проблема Драганов е уведомил министерството на финансите и БНБ, като е поискал от ръководството на банката да преразгледа своето решение. Така се оказва, че от 1 ноември не само жителите на Две могили, но и на съседните общини Борово и Иваново няма да имат реален достъп до банкови услуги. Според данните от последното преброяване на населението от 2021 г. потърпевши ще бъдат близо 18 000 души.

"Предстоящото закриване на офиса в гр. Две могили ще доведе до множество неудобства и значително повишени разходи за клиентите, както за физическите, така за юридическите лица. Имайки предвид, че голяма част от местното население няма или е с ограничен достъп до обществен транспорт, закриването на единствения функциониращ банков клон на практика ще лиши гражданите, сред които пенсионери и лица в неравностойно положение от възможността на удобството на използване на банкови услуги в близост до работното място и дома им. Освен това голяма част от гражданите нямат електронен подпис и съответно електронно банкиране, което допълнително ще затрудни достъпа им до банкови услуги", коментира Драганов.

Той посочва и факта, че в почти всички населени места от трите общини липсват банкомати за теглене на пари в брой. Изключение правят градовете Две могили и Борово, както и селата Иваново и Кацелово. Никъде пък няма банкомат, чрез които могат да се внасят пари в брой. Според Драганов банковият клон би трябвало да е на печалба, защото ежемесечно обслужва около 3200 лица и повече от 150 фирми, както и общинската администрация в Две могили, която е с бюджет от над 16 милиона лева.

По думите на областния управител закриването на клона ще доведе единствено и само до решаване на кадрови проблеми, а това ще бъде в ущърб на населението. Бизнесът също изразява опасения, че закриването на единствения банков клон в населеното място ще доведе до допълнителни разходи и затруднения, тъй като ще е необходимо ежедневно да се пътува или до гр. Бяла, или до гр. Русе, за да може да се извършва периодично внасяне на суми в брой от оборота на фирмите. Също така Драганов отчита, че наличието на повече пари в касата е и предпоставка за спад в сигурността на паричния оборот, т.е. рискът от кражби се увеличава.

Припомняме, че преди около година в Две могили беше закрит и офиса на банка ДСК, но в период на година служители от този банков клон, които са били преназначени в офиси на ДСК в гр. Русе, обслужваха физическите и юридическите лица два пъти в седмицата, като от месец септември тази година обслужването е безкасово и вече веднъж седмично. "Това доведе до пренасочване на голяма част от клиентите от ДСК към ОББ. При закриване на банковия клон на ОББ в Две могили, физическите и юридическите лица, ползващи услугите на банката ще трябва да се насочат към други банки, а такива за момента там няма", коментира областният управител.

Заради решението на банката част от гражданите и фирмите са изразили готовност за гражданско неподчинение, включително и блокиране на пътя Русе – Бяла.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Зима 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: