Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Дунавските фарове угаснаха
Автор: Екип Ruse24.bg 10:46 / 10.05.2011Коментари (0)780
© Ruse24.bg
Кражби угасиха фаровете в българския участък на река Дунав. Нито едно от 17-те съоръжения, разположени по цялото протежение на нашия бряг, не работи. За разлика от черноморските фарове, които не само светят, а и с романтиката си привличат многобройни туристи, дунавските стърчат като запустели паметници. Тяхната цел е да улесняват корабоплаването с подаването на светлинна сигнализация, но те не изпълняват предназначението си, защото недобросъвестни хора непрекъснато крадат акумулаторите и лампите им.

За навигационните уреди се грижи Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, чието седалище е в Русе.
Специалистите вече са вдигнали ръце
от непрекъснатите нападения над бреговите фарове и нямат повече средства за "запалването" им.

"Бяхме принудени да ги изоставим. Крадците по крайбрежието дебнат кога ще дойде специализираният екип, за да възстанови съоръженията. Още щом нашият кораб се отдалечи, апашите нападат фара и го изтърбушват. Прибират най-вече акумулаторите и светещите тела, които после ползват в бита си. Информирали сме всички корабоплаватели да не разчитат на бреговите фарове като надеждни навигационни знаци", казва изпълнителният директор на агенцията инж. Георги Георгиев. Специализираната структура поддържа навигационните уреди в 230-километровия участък на реката от Сомовит до Силистра. Съгласно Белградската конвенция за останалата част от общите 470 километра от Дунав се грижи Румъния.

От агенцията в Русе се оплакват, че не само фаровете са обект на нападения. В общия българо-румънски участък крадците не прощавали на нито един от видовете плаващи навигационни знаци. По последни данни повече от една трета от поставените през годината уреди се повреждали или изчезвали напълно. Апашите от двата срещуположни бряга се надпреварвали кой по-бързо ще стигне с лодка до плячката. Обикновено ромски тълпи отмъквали целия плаващ уред, нарязвали го на брега и го предавали за скрап. Напоследък рибари пък се изхитрили и прибирали стоманеното въже, с което шамандурата е завързана за тежкия бетонен блок. Той я държи на постоянно място в реката и не позволява течението да я отнесе. Нарушителите заменяли въжето с конопено, а оригиналното използвали при риболов.

"Пластмасовите плаващи знаци биха били добра алтернатива срещу подобна кражба, но те не са подходящи за реката. Ако такава шамандура се нарани от преминаващ кораб, тя завинаги излиза от строя, докато металната може да се поправи и да се върне отново. Но става плячка на крадците на метал", обяснява Георгиев. Наскоро служители на агенцията открили съвсем случайно в частен двор в с. Вардим плаващ знак, който собственикът тъкмо се канел да нареже. Повечето от кражбите обаче оставали неразкрити, въпреки че след всяко посегателство агенцията уведомява органите на реда.
"Лесна плячка за българските и румънските крадци са и бреговите табели", продължава Георгиев. Те са подобни на пътните знаци, направени са от ламарина и се поставят почти на всеки километър в непосредствена близост до коритото. Указват мястото на котвените стоянки, както и различни забрани за корабоплавателите. Цели банди от крадливи роми обикаляли двата бряга на реката и демонтирали знаците, които също нарязвали и предавали за скрап.

"Щетите, които търпим от кражбите на навигационни уреди, са огромни. Само един акумулатор ни струва стотина лева, а ние губим десетки. При крайно свит бюджет сме поставени пред невъзможността да осигуряваме нормална навигационна обстановка за корабоплаването, а това е една от основните функции на агенцията", обяснява Георгиев. Според него е много срамно, че кражбите на навигационни уреди се случват само в българо-румънския участък на реката. Нагоре по течението ситуацията е различна.

Източник: в. "Монитор"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: