Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Е.ОН иска увеличение на цените на тока, оправдава се с кризата
Автор: Екип Ruse24.bg 13:48 / 27.02.2009Коментари (0)830
© Ruse24.bg
Е.ОН България ще публикува утре предложението си за увеличение на крайните тарифи за електроенергия. Поисканото увеличение се налага, за да се отчетат повишените цени по веригата от производителя до крайния клиент, както и поскъпването на материалите на световния и български пазар.

Средното увеличение на цената от 1 юли 2009 г., което Е.ОН България предлага на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), е 10%. За битовите клиенти предложенана цена е 0,15273 лв./кВТч. Предложеното увеличение в цената за битови клиенти ще доведе до средно увеличение на месечната сметка за електроенергия на домакинство с 3,17 лева, което е 0,6 % от средната месечна заплата в България. Ако клиентите на компанията следват съветите за енергийна ефективност и не оставят електроуредите си включени в режим на готовност, биха могли да спестят два пъти повече средства в сравнение с предложеното увеличение в рамките на една година.

Между 2005 и 2008 година цената за електрическа енергия се е увеличила с почти 46%, докато в същото време цената за продажба и разпределение на Е.ОН България се е увеличила само с 6%. Това вече не е приемливо за компанията, тъй като са й необходими ресурси за инвестиции за модернизация на електроразпределителната мрежа.

През 2007 г. за Е.ОН България нямаше никакво увеличение на цената. През 2008 г. увеличението в полза на компанията бе едва 1%. И през двете години ДКЕВР не отчете тогава действащата инфлация, която безспорно оказва влияние върху финансовите ресурси на компанията. Одитираните отчети на компанията за 2008 г. доказват, че разходите на дружествата, които бяха заявени през 2008г. са реални, но те не бяха напълно отразени в решението за тарифите на Регулатора и съот-ветно в сега действащите цени, валидни от 01.07.2008 година.

Новите тарифи са изчислени при непроменени цени на НЕК ЕАД и производителите на електроенергия, но отчитат увеличението на цените за топлофикационните дружества и комбинираното производство, валидни от 01.01.2009 година. В случай, че тези цени бъдат променени, предложените от Е.ОН България тарифи ще претърпят съответна корекция, в зависимост от промените на тези цени.

„Времената на икономическа криза, в които живеем не са леки за никого и при определянето на тарифите сме се ръководили от необходимост от покриване на реалните разходи на компаниите и финансовите възможности на българските потребители. Предложили сме ценови нива, които дори не покриват напълно инфлацията за предходната година", заяви г-н Гюнтер Шуберт, председател на Управителния съвет на Е.ОН България ЕАД. „В същото време не можем да запазим досегашните тарифи, защото от цените на електроенергията, които ще бъдат утвърдени в най- голяма степен зависи нашата възможност нормално да извършваме дейността си - да инвестираме в електроразпределителната мрежа, за да можем да посрещнем предизвикателството на постоянно нарастващ брой заявени нови присъединявания и включването на производителите на енергия от възобновяеми енергоизточници в мрежата, да продължим да подобряваме качеството на електроснабдяване и обслужване на клиентите, да реализираме големи инвестиционни проекти.", допълни той.

Предложеното увеличение на цената за стопански клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа на ниско напрежение е 8,2 %, а за стопанските клиенти на средно напрежение предложението за промяна е за 8,6 % увеличение.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: