Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Е.ОН пред проблем при присъединяване на възобновяеми енергийни източници
Автор: Екип Ruse24.bg 16:24 / 02.11.2009Коментари (0)448
© Ruse24.bg
Според Е.ОН, НЕК отказва разглеждане и съгласуване на присъединявания на възобновяеми енергийни източници, подадени след 1.08.2009 г.
Присъединяването на възобновяеми енергийни източници е приоритет на България като член на Европейския съюз. Електроразпределителните компании, както и НЕК, имат законови задължения да присъединяват възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и да изкупуват електроенергията, произведена от тях.

Е.ОН България Мрежи подкрепя изграждането на възобновяеми енергийни източници на територията на страната и прави всичко възможно да изпълни своите задължения, като е сключила договори за присъединяване с производители на „зелена" енергия, на базата на предварителни и окончателни договори с Националната електрическа компания (НЕК). НЕК въведе едностранен ограничителен режим, с което отнема възможността на компанията да изпълни своите договорни ангажименти и законови задължения за присъединяване на ВЕИ.

В писмо до Е.ОН България Мрежи от 22 октомври 2009 г. от НЕК заявяват: „ ...към настоящия момент не разглеждаме и не съгласуваме исканията за проучване на условията за присъединяване на ВЕИ, разположени на територията на област Добрич, постъпили в НЕК след 1 август 2009 г. На този етап, до усилване (изграждане и рехабилитация) на мрежата 110 kV в североизточния район на страната и преди уточняване на съгласувателна процедура, не можем да приемем за разглеждане нови искания за присъединяване на ВЕИ на територията на Е.ОН България Мрежи АД". В писмото, изпратено до Е.ОН България Мрежи, не се посочват конкретни срокове за изграждане и рехабилитация на мрежата от страна на НЕК. Следователно няма яснота в какъв срок компанията ще може да изпълни законовите си задължения за присъединяване на възобновяемите енергийни източници. Не е ясно и какво се случва с подадените до този момент искания за становища към НЕК, както и с вече изградени проекти на ВЕИ , които са на финален етап и очакват присъединяване към преносната мрежа на НЕК или към разпределителната мрежа на Е.ОН България, от която мощността се изнася към преносната мрежа на НЕК.

Е.ОН България Мрежи настоява да се намерят механизми на взаимодействие, които да позволят на двете компании да изпълнят законовите си задължения. Наложените ограничителни условия от страна на НЕК противоречат на приоритетите за икономическо развитие на Република България за подкрепа на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: