Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Един общопрактикуващ лекар отговаря за средно 1607 пациенти в област Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 16:33 / 03.10.2023Коментари (0)430
© Областна администрация - Русе
Болничните легла в лечебните заведения в Русенско почти изцяло покриват медицинските нужди на населението в региона. Това стана ясно от представеното предложение за нова здравна карта по време на заседание в Областната администрация, водено от областния управител Данаил Ковачев и заместник-директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Искра Генева.

Към момента общият брой на леглата в областта е 1690. Според направен анализ има необходимост от тяхното увеличаване с още две за интензивни грижи, които се предвижда да бъдат в Университетска болница "Медика-Русе“. Хирургичните легла са 448. Това обаче надвишава позволения брой от Министерството на здравеопазването.

Според Ковачев бройката на хирургичните легла не трябва да бъде намалявана, тъй като опасността от пътно-транспортен травматизъм в региона е много голяма, а също така в Русе се лекуват и много пациенти от съседни области. От РЗИ отбелязват, че в областта е разкрит пълен спектър на клиники, отделения и структури от всички хирургични специалности, включително лицево-челюстна хирургия и кардиохирургия. Подобни отделения има само в още няколко болници в национален мащаб. С тяхното разкриване и функциониране е създадена възможност за населението от област Русе да получава тясно специализирана хирургична помощ без да е необходимо да пътува до болници от далечни населени места.

Запазването на по-голям брой хирургични легла се основава и на броя преминали болни от съседни и други области. Над 22% от преминалите през болниците в русенско са от областите Разград, Силистра, Търговище, Шумен и Велико Търново. Отделенията в региона от хирургичния профил са оборудвани с модерна апаратура и техника, което предлага добри възможности на медицинския персонал за съвременно и навременно диагностициране и лечение на пациентите. В двете структури по съдова хирургия съответно в двете университетски болници "Канев“ и "Медика-Русе“ се развива високотехнологична иновативна дейност – инвазивна ангиология, която е в голям процент спешна.

В лечебните заведения за болнична помощ в област Русе и специално в хирургичните отделения работят не малко лекари с научни звания и академични титли, притежаващи сертификати и удостоверения от обучения в страната и чужбина за извършване на високоспециализирани и инвазивни дейности, както и професионално квалифицирани и добре обучени специалисти по здравни грижи. Този наличен кадрови ресурс позволява на лечебните заведения за болнична помощ от област Русе да привличат и да бъдат предпочитани от пациенти от съседни на нашата област, както и от други области на страната.

Освен това преминаването на границата при Дунав мост е при много голям автомобилен трафик, което повишава вероятността от пътно-транспортни произшествия от международен характер. Не са изключени и непредвидени бедствени ситуации в близките румънски градове Гюргево и Букурещ, с които Русе има добросъседски отношения и договори за медицинска взаимопомощ.

За съжаление пътната отсечката между Русе и Бяла е в челните редици в страната по брой катастрофи. Всичко това налага поддържане на резерв от налични свободни легла по всички специалности за пациенти, потърсили спешна медицинска помощ, както и за болни, включени в листа на чакащите за предстоящи интервенции. Освен това област Русе се нарежда и в челните позиции на страната по брой преминали болни през лечебните заведения. Регионът се нарежда веднага след София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен.

По-детайлен анализ показва, че педиатричните легла в русенско са 106, акушеро-гинекологичните – 75, по физикална и рехабилитационна медицина – 167, а тези за продължително лечение и палиативни грижи – 51. При никои от тях не се налага промяна на този етап.

Колкото до извънболничната помощ, то общопрактикуващите лекари в областта са 118, а зъболекарите – 204. Така се оказва, че на всяко джипи в региона се падат средно по 1607 пациенти. Специалистите пък по здравни грижи, работещи също в извънболничната помощ са 104. От тях 11 са акушерките, 18 са фелдшерите, 73 са медицинските сестри и двама са клиничните лаборанти. Спазено е предвиденото съотношенията между лекари, зъболекари и специалисти по здравни грижи. Сред положителните тенденции е, че няма населени места в региона, които да не се обслужват от медицински специалисти. Въпреки това се наблюдава и негативна тенденция, изразяваща се в застаряване и намаляване на общопрактикуващите лекари в извънболничната помощ. Тази тенденция се наблюдава и при специалистите по здравни грижи.

По време на заседанието бе отчетено още, че в Русенския университет "Ангел Кънчев“ има факултет "Обществено здраве и здравни грижи“ и част от дипломиралите се там остават на работа в лечебните заведения в региона, но предимно в болничната помощ. Изключително положително бе оценено, че УМБАЛ "Медика-Русе“ дава възможност на обучаващите се специалисти по здравни грижи в свободното им време срещу заплащане да работят като технически асистенти в болницата. Това допринася много за въвеждане на младите специалисти в лечения процес на болничното заведение и им дава практически познания и умения.

Използваните данни в анализа са предимно на база информация от НСИ и са за периода от 2022 година.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Рокади в ДПС
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Почина Силвио Берлускони
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: