Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Ето какви мерки ще предприеме Русе за облекчаване на трафика през ГКПП "Дунав мост"
Автор: Екип Ruse24.bg 19:22 / 21.06.2024Коментари (0)1317
Областният управител на Русе Драгомир Драганов и заместникът му Георги Георгиев предложиха преразглеждане на част от процедурите за осъществяване на гранични проверки на камионите, преминаващи през ГКПП "Дунав мост“. Това стана по време на среща между ръководството на Областната администрация и префекта на окръг Гюргево Флорентина Станкулеску. Предложението на Драганов и Георгиев се изразява в това част от физическите проверки за укрити лица да се осъществяват на място, различно от зоната на граничния пункт в северната ни съседка, тъй като това бави допълнително преминаването на останалите тирове. Подобни проверки, включващи използването на специализирани технически средства /като газ анализатори или детектори за сърдечен ритъм/, могат да се извършват не на самите трасета, от където преминават товарните автомобили, а на други, обособени за целта. Проблемът е, че подобна проверка отнема около 10 минути и това създава предпоставки за образуване на колони от чакащи автомобили.

Също така Драганов предложи да се помисли върху вариант за разделяне на бавно преминаващите от бързо преминаващите камиони. Подобна мярка би могла да се приложи към камионите, които преминават празни или към тези с открити товари, тъй като при тях се извършва по-малък обем от контролни дейности. Не беше подмината и темата относно процедурата по взаимно признаване на резултатите от притеглянията на товарните автомобили с цел премахване на двойното притегляне при преминаване през границата.

От българска страна се работи и за предоставяне на възможност за онлайн заплащане на таксата за преминаване през мостовото съоръжение в посока от България към Румъния. В момента системата е в тестови период, като тя се очаква да заработи в най-скоро време.

От румънска страна бе заявено, че пък предстои да бъде обединена работата на служителите от тяхната данъчна администрация с тези, които осъществяват претегляне и проверка на разрешителните за превоз. Това ще се реализира чрез увеличаване на броя на служителите от данъчната администрация и осигуряване на такива за всяко едно от общо четирите работни места. Всичко това би трябвало да доведе до значително по-бързо преминаване през границата между Румъния и България.

Представителите на двете страни бяха категорични, че по време на летния сезон при необходимост ще работят и всички трасета за леки автомобили, така че да се избегнат задръствания.

Колкото до предстоящия ремонт на Дунав мост, беше посочено, че от страна на Гранична полиция на двете държави ще се осигури присъствие на служители в двата края на мостовото съоръжение с цел своевременна реакция при възникване на кризисни ситуации и евентуално блокиране на трафика. Припомняме, че пропускането на всички видове автомобили ще се извършва поетапно само в едната лента, като то ще се регулира от светофарна уредба. Първият затворен участък ще бъде с дължина от около 400 метра и той ще е в началото на българския участък на съоръжението, като ще обхваща лентата за влизане в България. Дейностите в този участък ще продължат около пет месеца.

Двете страни се уточниха, че ще уведомят ресорните министерства по обсъдените теми и въвеждането на съответните мерки. Що се касае до ферибота, то в ход е процедурата по неговото пускане в експлоатация, но към момента не е определена конкретна дата кога ще се случи това. Както от българска, така и от румънска страна има готовност при пускане на ферибота да се осигурят необходимите служители, които няма да са за сметка на работещите на сегашните трасета. Това гарантира, че пускането на ферибота няма да доведе до намаляване на капацитета на настоящото ГКПП. От срещата стана ясно още, че евентуално по-ниско ниво на реката през лятото няма да е проблем за преминаването на ферибота, който в едната посока ще може да пренася поне по 250 камиона.

Предпроектните проучвания относно изграждането на втори Дунав мост при Русе се очаква да приключат до края на 2026 г., като на този етап не е категорично решено дали новият мост ще включва и ж.п. линия.

В днешната среща участваха редица представители на държавната администрация и на двете страни, като сред тях беше и Георги Пройнов, който е съветник в Посолството на Република България в Букурещ. Срещата се проведе по инициатива на областния управител Драгомир Драганов и със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация "Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. Драганов определи срещата като конструктивна и посочи, че се надява на следващата подобна да бъдат решени по-голямата част от поставените днес въпроси.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: