Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Фолклорният събор "Жива вода" отново събра стотици хора в Каран Върбовка
Автор: Екип Ruse24.bg 18:16 / 29.06.2024Коментари (0)2177
Певческа група "Полъх от Беломорието“ с художествен ръководител Димитър Трифонов към пенсионерски клуб "Беломорец“ в село Светлен, община Попово, бе удостоена със специална награда от провелия се днес в местността "Аязмото“ край село Каран Върбовка фолклорен фестивал "Жива вода“. Те получиха и икона на Света великомъченица Марина, тъй като около населеното място, където ежегодно се провежда инициативата, се намира един от четирите манастира в Русенската епархия и той носи името "Света Марина“, а за водата там се смяна, че е лековита.

В тринайсетия поред фестивал участваха 23 певчески групи от цялата страна, като отличените получиха наградите си от областния управител на Русе Драгомир Драганов и кмета на община Две могили Божидар Борисов. Драганов посочи, че събитието показва вълшебството на българския фолклор. "Подобни инициативи са много емоционално наситени, те разкриват красотата на българските традиции и ни учат на обединение и родолюбие. Затова местните и държавни власти трябва да са активни и да не спират да дават своя принос в съхраняването на българщината“, допълни областният управител.

От своя страна кметът Божидар Борисов пожела на участниците да бъдат здрави и да се радват на още по-големи успехи. "Благодаря Ви, че съхранявате културната ни идентичност, участието Ви в днешния фестивал е сигурен знак, че младите поколения имат от кого да се учат на фолклор и традиции“, заяви Борисов и отбеляза, че ръководството на Община Две могили ще продължи да подкрепя реализирането на подобни инициативи.

Днешният фестивал, който беше организиран от Община Две могили, Народно читалище "Развитие 1908“ с. Каран Върбовка и тамошното кметство, събра стотици хора от България и се превърна в своеобразна среща на капанци, хърцои и балканджии.

Фестивалът е част от Националния културен календар за 2024г. и представлява изява на таланти в областта на българското народно-песенно, инструментално и танцово изкуство за запазване и обогатяване на българската национална култура.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парашутисти паднаха край Ботевград
България и Войната в Украйна
Зима 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: