Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Глобалната финансова криза нищиха ГЕРБ-аджии и бизнесмени
Автор: Екип Ruse24.bg 12:19 / 30.10.2008Коментари (0)783
©
Късно вчера в хотелски комплекс "Космополитън" се проведоха среща и дискусия между представители на бизнеса от Русенска област, председателя на ГЕРБ Предприемачи Димитър Аврамов и евродепутата от ГЕРБ /групата ЕНП - ЕД в Европейския парламент/ Николай Младенов. Над 50 работодатели от региона, които притежават малки, средни и големи фирми разговаряха близо 2 часа по актуални теми и проблеми в присъствието на областния председател на ГЕРБ - Русе Пламен Нунев, членът на УС на ГЕРБ Предприемачи и ръководител на Бизнесклуба в Русенско Марияна Иванчева, общинския съветник Ренета Рашкова и сътрудниците на Младенов.

Глобалната финансова криза и последствията за развитието на националната и местната икономика, както и Актът за малките и средни предприятия, който предстои да се приеме от Европейския парламент бяха акцентите в дискусията.
По думите на г-н Младенов и сътрудника му Петър Нацев преди няколко години Европейската комисия прави анализ как малките и средни предприятия /МСП/ на практика се възползват от предимствата на вътрешния пазар. Тогава България и Румъния не са приети за членове на ЕС. Оказва се, че близо 80 % от БВП в държавите - членки се генерира от МСП, но само 7 % от тях извършват търговска дейност вън от пределите на страната, където са регистрирани. Пред тях стойт ред други пречки. Сред тях са лошата позиция при кандидатстване и изпълнение на обществени поръчки от държава и общини. По тази причина се правят конкретни предложения от Европейската комисия за преодоляване на ограниченията. През месец ноември 2008 година те ще бъдат обсъдени по време на редовно заседание на Европейския парламент. След това Европейският съвет и държавите - членки ще трябва да кажат своето "да" за промените.
Особено важен се оказва Регламентът за статута на европейското частно дружество, което след една регистрация ще може да осъществява на практика дейността си в целия ЕС. До 2012 година ЕК си поставя за цел премахване на поне 25 % от пречките за функциониране на малките и средни предприятия. Разбира се, България не е дори мислила в това направление. Затова ГЕРБ си поставя за задача в бъдещото си управление дори да надхвърли поставената задача от ¼. Наред с това големите търгове ще бъдат разделяни на по - малки лотове, за да бъдат равнопоставени участниците и малките фирми да имат по - големи шансове при включването в тях.


Има дори идеи за намаляване на ДДС върху някои стоки и услуги в ЕС. Ще се създаде програма за младите предприемачи по подобие на "Еразъм", но не само за висшите учебни заведения, но и в училищата. Ще се преразгледат и процедурите по обявяване в несъстоятелност на фирмите, за да се дава втори шанс на фалиралите предприемачи по американски модел. Димитър Аврамов подчерта, че проблемът на фирмите в момента идва не само от финансовата криза, но и от безидейното положение на правителството как да се справи с нея. Русенските бизнесмени напълно се съгласиха с него и дадоха конкретни примери с висока междуфирмена задлъжнялост, висока степен на корупция и липса на административен капацитет. Те недоумяваха как могат да планират разходите в производството си, след като делът на енергоносителите е висок, а яснота за цените дори в краткосрочна перспектива няма. Планирането по този начин се осуетява, а оттам и всякакви прогнози за развитието на фирмите в период от една година. Липсата на кредити и спирането на парите по оперативни програми също създават препятствия пред производителите в региона. Така се случва с ОП "Конкурентноспособност", където потенциалните кандидати могат да изтърват крайните срокове за подаване на документи поради бавната работа на държавния апарат.


Нунев добави, че надеждите на ГЕРБ са тройната коалиция да не изхарчи излишъка в бюджета, за да не остане държавата без средства за "омекотяване" ефекта от финансовата криза в света. Партията следва да мобилизира целия експертен потенциал на симпатизантите си от бизнеса, за да може при подготовката за бъдещо управление да коригира икономическата програма с оглед новите реалности в българската и световна икономика.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: