Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Гражданин изпрати открито писмо до кмета на Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 09:52 / 01.08.2024Коментари (0)976
© Facebook
Д-р Александър Стойков изпрати писмо до кмета на Русе, г-н Пенчо Милков, в което изразява своята загриженост и безпокойство относно дърво, което самостоятелно е израснало пред болница "Медика“. В писмото д-р Стойков  разказва историята на дървото, което, въпреки неуспешните опити за неговото премахване и непоносимите летни жеги, е оцеляло. 

Писмото също така изразява критика към Община Русе за провала на озеленяването на града, като д-р Стойков коментира, че много от младите дървета, засадени в Русе, са изсъхнали поради липсата на грижи. Той се обръща към кмета с молба да направи необходимото за запазването на това саморасло дърво, като подчертава, че това би изисквало минимални ресурси.

В заключение, д-р Стойков призовава общинската администрация и обществеността да се обединят в усилията за запазване на дървото, което той нарича "Божи дар за града“.

Публикуваме цялото отворено писмо без редакторска намеса. 

Уважаеми г-н Милков,

Преди около две седмици на паркинга срещу болница "Медика“ неизвестни тежко са счупили ствола на дърво, което е на възраст около 4-5 години, с очевидното намерение да го унищожат. Но не са успели. Дървото оцеля, въпреки тежките поражения и въпреки тежките жеги. Листата му останаха зелени, което означава, че дървото е живо. Затова направих нужното и превързах ствола на дървото, за да му помогна да оцелее. В момента дървото няма нито едно пожълтяло листо, което означава, че е напълно функционално.

Тази сутрин обаче някаква охранителка от близкия мол го засне с телефона си и каза, че щяла да сигнализира нейните колеги в Общината, които да отрежат дървото, защото според нея то пречело.

Действително, дървото само е израснало между бордюра и асфалта - в нарушение на общинските правила. Но в продължение на 4 или 5 години не пречеше на никого - нито на паркиращите, нито на преминаващите покрай него. Пречи единствено на естетическите усещания и на будната съвест на въпросната охранителка.

Уважаеми г-н Милков, по скромното ми мнение Вие се провалихте в акцията по озеленяването на града. От това, което виждам, съдя, че повечето от засадените тогава млади дървета изсъхнаха, защото Община Русе не положи усилия да поддържа техния живот в жегите. Изсъхна дори едно от младите дървета, засадено пред входа на община Русе! Ако Вие, или някой загрижен общински служител, излизахте за минутка да излеете в корените му поне една малка чашка вода в жегите, това дърво щеше да оцелее. Така очевидното безхаберие на общинската администрация провали една прекрасна идея, заедно с нейното финансиране. Да не говорим, че изсъхнаха и голям брой развити и стари дървета, защото жегите са безмилостни. Те едва ли ще бъдат заменени с млади фиданки при цялото безсилие на Община Русе по този въпрос.

Уважаеми г-н Милков, налага се да се обърна към Вас чрез формата на отворено писмо, тъй като въпросната охранителка изглежда се ползва с някакви връзки в Община Русе по нейните думи. Обикновените хора не могат да се борят с хората с връзки в институциите, които действат бързо и подмолно - задкулисно, каквато е съвременната думичка. Затова се налага да се обърна и към обществеността за подкрепа.

Уважаеми г-н Милков, сега вече лично се обръщам към Вас - спасете това дърво! Направете нужното пространството около него да бъде облагородено така, че да му позволи да съществува. Догодина това дърво ще започне да хвърля така нужната в тези ужасни жеги сянка. И ще хвърля сянка върху автомобилите, които са паркирани там от медици и пациенти на съседната болница. Това дърво само е поникнало точно там, където има най-голяма нужда от него.

През последните десетина години стотици русенци поеха в собствени ръце засаждането на дървета в целия град. Зеленината се превърна в отличителна черта на Русе! Защото тя спасява в тежките летни жеги. Дори въпросната охранителка призна, че била засадила няколко дървета пред нейния вход.

Затова ще повторя призива си: г-н кмете, спасете самораслото дърво! То е Божи дар за града! Вие не сте финансирали неговата поява. Финансирайте неговото спасение! Няма да бъдат нужни особени средства. Просто го оставете живо!

Ако Вие не можете или не знаете как подходящо да се справите с този проблем, може да се обърнете за помощ към персонала на "Медика“. Медиците много по-добре от кметовете знаят какви са нуждите на хората, и съм сигурен, че биха направил нужното, за да се грижат за това дърво.

С уважение,






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: